Még erősebb a forint, rally a BÉT-en

Meglódult a BÉT indexe: röviddel dél után 1,3 százalékos pluszban, 17 856 ponton állt a BUX. Az emelkedés egyértelműen a Mol 2,3 százalékos nyereségének köszönhető, amellyel az olajpapírok 16 210 forintra drágultak.
NAPI Online, 2005. június 6. hétfő, 12:15
Fotó:

Az 500 forintos osztalékszelvény levágása után egyelőre csupán 300 forintos mínuszban áll a Richter, a gyógyszerpapír kurzusa kereken 28 000 forint. 140 forinttal csökkent az Egis kurzusa, itt ugyan nincs szelvényvágás, a jegyzés ezzel együtt is 17 250 forintra hanyatlott. Az OTP árfolyama meglódult, 1,3 százalékkal 6626 forintra emelkedett, míg az MTelekom egytized százalékos csökkenéssel 842 forinton cserélt gazdát.

Délelőtt tovább erősödött a forint a bankközin, az euró egysége megközelítette a 249-es szintet. Szakértők szerint a hazai fizetőeszközt a régió devizáinak emelkedése, illetve az állampapírvásárlások erősítik. Ha a ma délután napvilágot látó államháztartási adatok jók lesznek, további erősödés várható.

Tovább erősödtek a telítődés jelei a hazai üzlethálózatban. Mélyült a működő üzletek számának első negyedévi szezonális visszaesése, és az éves szintű növekedés is mérsékeltebb volt a korábbiaknál.
A KSH jelentése szerint 2005. március 31-én Magyarországon 111,8 ezer vállalkozás összesen 165,8 ezer kiskereskedelmi üzletet működtetett. A kiskereskedelmi üzlethálózat eladóterének összesített alapterülete 16,9 millió négyzetméter, az egy üzletre jutó átlagos alapterület 102 négyzetméter volt.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat bevezeti a minősített adózó kategóriát: az adóhatóság listájára kerülést kérelmezők az előterjesztők szerint a hitelintézeteknél is kedvezőbb elbírálásban részesülhetnek.

Matolcsy György, az Orbán-kormán volt gazdasági minisztere szerint komoly baj van a gazdasággal, az államháztartás és a folyó fizetési mérleg egyidejű hiány ugyanis a 25 EU-tag közül nálunk a legmagasabb - írta a Magyar Nemzet.

Szeptember 1-én megválik pozíciójától Jaross Tamás, a Metro Cash & Carry Hungary vezérigazgatója. Posztjára a német Harald Fraszczak, a kínai Metro Cash & Carry jelenlegi gazdasági igazgatója kerül. Jaross a Metro Kereskedelmi Kft. és a METSPA Kft. felügyelőbizottságában kap helyet.

A külföldi gyógyszerkészítmények támogatásának visszásságaira hívta fel a figyelmet Bogsch Erik, a legnagyobb magyar tulajdonban lévő gyógyszergyár, a Richter Rt. vezérigazgatója. A Magyar Nemzetnek adott interjúban Bogsch elmondta: meglepő módón ma Magyarországon azokat a külföldi termékeket is támogatja a gyógyszerkassza, amelynek van sokkal olcsóbb és ugyanolyan korszerű hazai megfelelője is. Ez jelentősen hozzájárul hiányhoz. A vezérigazgató szerint gondot az jelenti, hogy a lakosság és az orvosok egy része még mindig nem hiszi, hogy jó minőségűek a hazai termékek.

A közgyűlési döntés értelmében tizedelik az FHB törzsrészvényeket. A cég bejelentése szerint a felosztásra a héten kerül sor. Az új, 100 forint névértékű részvénysorozatok első tőzsdei kereskedési napja 2005. június 9-e.

Két hét alatt másodszor emelte meg az OMV eredményére vonatkozó várakozását a Morgan Stanley - közölte a Concorde Értékpapír elemzője. A brókercég a változtatást azzal indokolta, hogy az OMV bebizonyította, képes a kereslet jelentős változása nélkül emelni a romániai gáz és benzinárakon.

A várakozások szerint a magyar kormány ma kéri be az ajánlatokat a Budapest Airport (BA) Rt. privatizációjára. A legkevesebb 750 millió dollárosra becsült ügylet az idei év egyik legnagyobb ilyen jellegű üzlete lehet - írja a Financial Times.

A magyarok több mint fele egyáltalán nem tervez nyaralást, de ha igen, akkor leginkább Horvátországban pihennének. A tengerpart mellett - azok között, akik egyáltalán elutaznak - népszerű a belföldi turizmus is. A legkedveltebb nyaralási időtöltés a napozás - derül ki GfK Hungária felméréséből.

Feltehetően Jack Straw brit külügyminiszter ma bejelenti a brit parlamenti képviselők előtt, hogy az Egyesült Királyság nem írja ki tavasszal az európai alkotmányról szóló népszavazást.
A döntést azzal van összefüggésben, hogy a francia, illetve a holland referendumokon a "nem" győzedelmeskedett, márpedig ha a 25 tagállam egyike nem fogadja el a tervezetet, akkor az nem léphet életbe. Amennyiben a britek még népszavazást sem tartanak a kérdésről, úgy az végleg eldönthetné a már amúgy is agonizáló alkotmány sorsát. Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia elnök szombaton a ratifikációs folyamat folytatása mellett érvelt, de a jelek szerint London nem hallgat Párizsra és Berlinre.

Az előző négy hónap visszaesése után bővült májusban az eurózóna kiskereskedelmi forgalma - derül ki a Bloomberg beszerzői menedzser indexéből.

A Siemens a tajvani BenQ csoporttal hozna létre közös vállalatot, és e cégben gyártaná tovább a mobiltelefonokat - írja a Financial Times. A lap a BenQ mellett a Siemens kínai partnerét, a Ningbo Birdöt és a koreai LG Electronicst is a lehetséges együttműködők illetve vásárlók sorában említi.A Siemens veszteséges üzletágának jövőjével kapcsolatos cikknek megörültek a befektetők, a cég részvényei negyed 12 tájban másfél százalékos pluszban álltak.

Az eddig használt IBM mikroprocesszorok helyett az Intel által gyártott Pentiumokkal lehet ezentúl találkozni az Apple gépeiben - értesült a BBC.

Az államadósság csökkentésének céljával 4,53 milliárd euró értékű France Télécom-pakettet dob piacra a Dominique de Villepin vezette új francia kormány - értesült a Bloomberg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK