A Mol első negyedéves számaival - elsősorban az előző évit 47 százalékkal meghaladó 154 milliárdos "tiszta" EBITDA-ja, amit az elemzők legjobban figyelnek - szinte minden soron verte úgy az előző negyedévek teljesítményét, mint az elemzői várakozásokat. Ezzel jórészt igazolta az elmúlt időszak részvényárfolyam emelkedését és a társaság menedzsmentjének integrált üzleti modelljét is, amelyet Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a közgyűlésen és a gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában is kiemelt. Ez most az OMV-vel összehasonlítva is jobb eredményt hozott, a MOL láthatólag az eső olajárak idejében is tud jó teljesítményt nyújtani, igazolva, az integrált, az olajipari lánc több szegmensére koncentráló olajipari modellt.

A csökkenő olajárak ugyanis törvényszerűen csökkenő kitermelési eredménnyel járnak - a hatást az erősödő dollár azért mérsékelte - miközben a finomítás profitja a lassabban csökkenő termékárak miatt általában nő ilyenkor. Így kevés magyarázatra szorul, hogy a gyorsjelentés szerint minden idők legjobb downstream eredményét érte el a társaság, amihez azért segített a petrolkémia kiváló teljesítménye is, a szokottnál is jobb árrések mellett.

Közelebb a 2 milliárdos EBITDA célhoz

Mindez azt is jelenti, hogy 561 millió dolláros EBITDA-val az társaság a vezetés kitűzött 2 milliárd dolláros éves céljához is egy nagy lépéssel közelebb került. Ennek az összegnek 28 százalékát már megtermelte az első negyedévben annak ellenére, hogy a kitermelése még stagnált az előző negyedévhez képest, downstream üzletágának pedig közel sem kedvezett a szezonalitás. Értékesítése közel 0,5 millió tonnával kevesebb lett az előző negyedévinél és az előző év hasonló időszakát is csak 2 százalékkal haladja meg. Mindezek az év további részére is pozitív várakozásokat kelthetnek, hiszen a szezonális hatások is javulni fognak várhatóan és a kitermeléstől is emelkedést várnak, igaz a finomítói árrés a márciusi csúcspont után már csökkenést mutat.

A Mol eredménye (milliárd forint)
2015Q1Várakozás2014Q1
Upstream60,755,379,1
Downstream tiszta74,369,722,2
Gáz1814,815
Központ-1,1-4,0-6,1
EBITDA összesen138,5117,8101,5
Tiszta EBITDA154,1136104,6
Pénzügyi műveletek-57,3-25,3-20,2
Nettó eredmény9,121,720,8
Forrás: Mol

A gyorsjelentés külön szépsége, hogy az elmúlt évek szinte minden negyedévétől különbözik abban a tekintetben, hogy az eredményszámokat a kőolaj árának alakulásán túl most az egyszer semmilyen speciális tétel nem befolyásolta, nem voltak rendkívüli leírások sem. Egyedüli szépséghiba talán, hogy a 9,1 milliárdos nettó eredmény jóval elmarad a közel 22 milliárdos várakozásoktól, ezt a pénzügyi tételek - a hitelek, vevők és szállítók időszak végi átértékelésének vesztesége - okozta. Így 79 forintos részvényenkénti eredményével az olajtársaság továbbra sem büszkélkedhet.

Rekordon a downstream eredmény

A kedvezőtlen szezonalitás ellenére a MOL downstream (a finomítást, kereskedelmet és petrolkémiát foglalja magában) üzletága 74,3 milliárdos tiszta EBITDA-val gyakorlatilag megismételte előző negyedéves eredményét. Ezzel minden idők legjobb negyedéves készlethatásoktól és speciális tételektől tisztított eredményét érte el. A javulás az elemzői konszenzus 69,7-es és a tavalyi első negyedév 22,2 milliárdos eredményéhez képest 235 százalékos növekedés. Az ok a márciusra már 7,7 dollárra emelkedő finomítói árrés és a petrolkémia 23,6 milliárdos EBITDA-ja. Előbbi egyébként áprilisra már némi csökkenést mutat, az év egészére a várakozások jelenleg nem jeleznek nagy csökkenést.

Az upstream sem olyan rossz

Csökkenő olajárak idején az upstream, a kitermeléssel foglalkozó üzletágak az olajtársaságoknál nem szoktak nagyon büszkélkedni az eredményeikkel. A MOL 61 milliárdos EBITDA-ja ugyanakkor még mindig bőven meghaladja az 55 milliárdos elemzői konszenzust, ezt a cég csak az előző évhez 27 százalékkal csökkenő olaj és 10 százalékos gázárcsökkenés mellett érte el. Így ez az üzletág sem hozott annyi visszaesést - a tavalyi 79,2 milliárdos EBITDA-hoz képest azért 23,2 százalékos a csökkenés - amennyit vártak tőle, tovább javítva az összképet. Ugyanakkor ebben az üzletágban a javuló horvátországi kitermelés mellett kevésbé biztató jelek is vannak.

A 11 százalékkal visszaeső kurdisztáni kitermelés vélhetően azt a januári leállást tükrözi, amikor az elmaradó kormányzati kifizetések miatt még a teherautós szállítások is leálltak a régióban. A  gyorsjelentés ezzel kapcsolatban annyit közöl, hogy a Mol a Természeti Erőforrások Minisztériumával (MNR) szoros együttműködésben azon dolgozik, hogy a kőolaj értékesítésre vonatkozó kereskedelmi megállapodás megszülessen. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a Gulf Keystone-al közösen fejlesztett rendkívül jó adottságú Shaikan mező további mezőfejlesztéséről is a megállapodás alakulása függvényében születik majd döntés.

A Mol ugyanakkor a készlet potenciálhoz kapcsolódó bizonytalanságok feltárására is fókuszál, ami vélhetően a korábban nagy várakozásokkal övezett de eddig nem túlzottan átütő sikerű Akri-Bijeel mező  munkaprogramja a fennmaradó bizonytalanságok szisztematikus feltárására és a blokk gazdasági értékének jobb megismerésére koncentrál. A többfázisú munkaprogram első fázisa az ütemezés szerint 2015 harmadik negyedévére fejeződik be, vélhetően ekkor lehet majd többet tudni arról, hogy a Mol-hoz nagyobb arányban kerülő mező - itt a Shaikan-nal ellentétben hígítás előtt 80 százalékos tulajdona és operátori pozíciója van - valójában mekkora potenciállal is rendelkezik.

A két fő üzletág teljesítményéhez képest ugyan elenyésző, de a gázüzlet 18 milliárdos EBITDA értéke is jobb lett a vártnál és az összehasonlításul szolgáló időszakok nagyjából 15 milliárdjánál.

A kilátások javulásra utalnak

Összességében elmondható, hogy a részvényesek régen örülhettek a Mol esetében ilyen gyorsjelentésnek. Nem csupán azért mert szinte figyelt teljesítmény tekintetében jobbat hozott mint a várakozások, de azt egy olyan környezetben tette amikor a várakozások már eleve optimisták voltak. Ezenfelül most elmaradtak a különböző, általában negatív meglepetések, amelyek a speciális tételek soron azért már jó néhányszor elkedvetleníthették a befektetőket.

További pozitívum, hogy a kilátások is inkább pozitívak, a külső körülményekben a várakozások legalábbis nem valószínűsítenek nagy negatív változást és a belső folyamatok is javulást hozhatnak. Ez az idén vélhetően nem az INA sorsa lesz - a horvát választások közeledte a megállapodás lehetőségét inkább jövőre tolhatja - de emelkedést várnak a kitermeléstől és a cég újabb hatékonyságnövelő programja is pozitív hozadékkal járhat. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a részvényenkénti eredményt most sem sikerült feltornászni és a részvény igen jelentős árfolyam emelkedésen van túl.

(A szerző rendelkezik Mol alapú kötvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!