A hedge fund iparág egyik ikonja, Steve Cohen nevével fémjelzett SAC Capital bűnösnek bizonyult az ellene bennfentes kereskedés ügyében felhozott vádakban, s a hatóságokkal történt megegyezést követően 1,8 milliárd dolláros büntetést kénytelen fizetni - írja a Financial Times. A megegyezés életbe lépéséhez még bírósági jóváhagyásra is szükség van.

A fizetendő összegből 1,2 milliárd dollárra rúg a büntető eljárás nyomán kiszabott bírság, 616 millió dollárt pedig az amerikai felügyelet, a SEC által indított polgári peres eljárások nyomán kell fizetni. A büntetés mértéke a hatóságok szerint tükrözi a példátlan bennfentes kereskedési ügy súlyosságát. Mostantól egyik intézmény sem érezheti magát biztonságban, a hatóságok számára senki sem lehet túl nagy ahhoz, hogy akár börtönbe is kerülhessen - mondta Preet Bharara, az FBI-t képviselő ügyvéd. A mostani bírság összege meghaladja az eddigi rekordot, amelyet Michael Malkennek, a 80-as évek kötvénykirályának kellett fizetnie hasonló ügyben.

Az FBI a lap szerint az ügyhöz fűzött közleményében megemlítette, hogy a büntetést figyelmeztetésként is fel lehet fogni azok számára, akik számára a Tőzsdecápák című filmből a bennfentes kereskedéssel hatalmas összegeket nyerő Gordon Gekko karaktere lenne a példakép.

A SAC Capitalnak ezenkívül fel kell hagynia külső befektetők pénzének kezelésével, s egy átmeneti, ötéves periódusra megfigyelés alá helyezik. Ebben az időszakban egy független cég felügyeli a cég törvényes működését - írja a Wall Street Journal.

Az eljárás során ugyanakkor az SAC Capitalt irányító Steve Cohent nem helyezték vád alá, közvetlen személyes érintettsége ugyanis a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem volt kimutatható. A cég ebben az időszakban várhatóan mintegy 9 milliárd dollárnyi vagyont kezelhet tovább, amely Steve Cohené és alkalmazottaié.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!