Megdöbbentő fordulat, a profik szeretik a magyar részvényeket

Megelégelték a régió szenvedéseit a befektetési szakemberek, s immár egyre többen hiszik azt, hogy a BUX index - a többi régiós részvényindexhez hasonlóan - felfelé mehet a következő fél évben.
Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 28. szombat, 14:35
Fotó:

Meglepő javulást mutat a magyar részvénypiac megítélése a profi befektetők körében, legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank szokásos havi, ezúttal 70 elemző és portfólió-menedzser megkérdezésével készített felméréséből.

A meglehetősen hektikus publikálási rendben most viszonylag frissen közölt felmérési adatokhoz a kutatást augusztus első két hetében végezték.

Az eredmények szerint a megkérdezettek 56,8 százaléka hisz már abban, hogy fél év múlva magasabban áll majd a BUX index, mint jelenleg, ez 20,4 százalékpontos javulás az egy hónappal korábbi adatfelvételhez képest.

Az indexet mélyebbre várók aránya 18,2 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi adatfélvétel óta, akkor még a szakemberek 31,8 százaléka várt áresést vezető mutató értékében.

Mielőtt bárki pezsgőt bontana a felmérés eredményeit látván, érdemes megjegyezni, hogy a hangulati felméréseket inkább kontraindikátorkét szokás használni.

Amelyik alapkezelő optimista, az már nyilván vásárolt, s mivel a felméréshez az adatfelvétel utoljára két hete zárult, ezért az optimisták nem potenciális, hanem múltbeli vásárlókat jelentenek az ellentét analízisben hívők szerint.

Ekkora javulást egyébként közvetlenül a januári, majd az áprilisi csúcs előtt mutatott az alapkezelői hangulat.

Most jó 8 százalékkal áll alacsonyabban a BUX, mint a felmérés készültekor.

Ugyanakkor a bikák/és medvék aránya még nem ért a kritikus zónába, a mostani adatok alapján 2,27, szélsőségesen optimista hangulatról 2,5 feletti értékeknél lehet beszélni a felmérés történetében.

A forint várható teljesítményével kapcsolatban viszont romlott a hangulat, forinterősödést 44,9 százalék várt a korábbi 49 százalék után, a magyar deviza leértékelődését viszont már 26,5 százaléknyian tippelték, ez 4,9 százalékpontos emelkedés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.08.29 08:08

Annak aki birta idegileg nem volt rossz kör venni anno 3000 ért OTP.-t (miközben 1340 ig lement utána ) majd eladni 7000 ért pár hónapja, mindezt "Warren Buffet" stilusában fundamentális alapon.A profik ezt úgy csinálják, hogy az ellenállások (fibonacci és technikai szintek ) táján beveszik, ha ezek elesnek akkor a stop loss kiüti őket időben és nem ülnek benne a longban egy eső trendben, vagy azt mondják, hogy csak emelkedő trendben vesznek és így utazunk a trenddel azaz állandóan pluszban vannak.
Az keres a tözsdén aki időben (gyorsan) felismeri az aktuális trendváltást és korán beáll a megfelelő irányba, ha tévedett akkor villámgyorsan elpucol a pozicióból KIS veszteséggel (max 2% )
OTP technikai támaszok ( 5250,4500,4330,3600,3000 ) (ellenállás vagy támasz attól függöen, hogy esés vagy emelkedés van azaz ezen árak táján érdemes valamit lépni az OTP.-re egyébként meg nem szabad hozzányúlni.)
Megjegyzem a Csányi féle 10.000 OTP célár teljesen reális /2-3 év/, mivel a lóvé megvan csak céltartaléknak hívják, tehát egy megfelelő időpontban előkerül mint "nyereség" valamint a mostani borzalmas körülmények ellenére is nyereséges. Vagyis érdemes mostanában OTP.-t venni a fenti módszerek egyikével
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bhhhbela, 2010.08.29 01:21

Más. Ezek szerint még sokan vannak beragadva, és várják, hogy a snecik megemeljék a piacot, hogy eladhassanak. Különben mi értelme lenne fáradni effélékkel. Hisz ez is csak munka :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bhhhbela, 2010.08.29 01:16

megalodon
Az OTP 1340 ponton is rendben volt fundamentálisan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.08.28 14:56

A tözsdéket az aug. 10-i Bernanke beszéd szakította be, a tegnapi beszéde meg könnyen meglehet, hogy fölfelé tereli az árfolyamokat.Mivel az adatok relative rosszak lettek az USA ban ( munkanélküliség, ingatlaneladások ) ezért a következő havi adatok könnyen lehetnek ennél jobbak, föleg, hogy jön a Novemberi USA választás, vagyis valószínübb a felfelé ívelő tözsde szept. közepétől (föleg mivel a "kamatmentes" dollárban való űcsörgés nem túl jövedelmező.az EU adatai meg egyébként is jók Jelenleg az OTP alulértékelt ( 1 alatti a P/BV és a cég jól termeli a jövedelmet csak céltartalékba elteszi a Csányi) úgyhogy Én inkább fundamentális alapon közelíteném meg a dolgot. Technikailag persze még lemehet akár 3800.-ig is, dehát arról szól a tözsde, hogy olcsón veszünk drágán adunk el...Szóval szerintem vagy megvolt (tegnapi Bernanke beszéd ??) vagy szept 15 ig meglesz a görbék alja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html