Meglepő javulást mutat a magyar részvénypiac megítélése a profi befektetők körében, legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank szokásos havi, ezúttal 70 elemző és portfólió-menedzser megkérdezésével készített felméréséből.

A meglehetősen hektikus publikálási rendben most viszonylag frissen közölt felmérési adatokhoz a kutatást augusztus első két hetében végezték.

Az eredmények szerint a megkérdezettek 56,8 százaléka hisz már abban, hogy fél év múlva magasabban áll majd a BUX index, mint jelenleg, ez 20,4 százalékpontos javulás az egy hónappal korábbi adatfelvételhez képest.

Az indexet mélyebbre várók aránya 18,2 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi adatfélvétel óta, akkor még a szakemberek 31,8 százaléka várt áresést vezető mutató értékében.

Mielőtt bárki pezsgőt bontana a felmérés eredményeit látván, érdemes megjegyezni, hogy a hangulati felméréseket inkább kontraindikátorkét szokás használni.

Amelyik alapkezelő optimista, az már nyilván vásárolt, s mivel a felméréshez az adatfelvétel utoljára két hete zárult, ezért az optimisták nem potenciális, hanem múltbeli vásárlókat jelentenek az ellentét analízisben hívők szerint.

Ekkora javulást egyébként közvetlenül a januári, majd az áprilisi csúcs előtt mutatott az alapkezelői hangulat.

Most jó 8 százalékkal áll alacsonyabban a BUX, mint a felmérés készültekor.

Ugyanakkor a bikák/és medvék aránya még nem ért a kritikus zónába, a mostani adatok alapján 2,27, szélsőségesen optimista hangulatról 2,5 feletti értékeknél lehet beszélni a felmérés történetében.

A forint várható teljesítményével kapcsolatban viszont romlott a hangulat, forinterősödést 44,9 százalék várt a korábbi 49 százalék után, a magyar deviza leértékelődését viszont már 26,5 százaléknyian tippelték, ez 4,9 százalékpontos emelkedés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!