Jelentős eredménynövekedésről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében az E-Star, ám ez annak köszönhető, hogy a társaság - bár az akvizíció pénzügyi elszámolása még nem zárult le - visszamenőleg, január elsejétől konszolidálja a lengyel EETEK számait. Az árbevétel 1,2 milliárdról 6,3 milliárd forintra emelkedett, a bruttó nyereség ötszörösére, 2,5 milliárd forintra nőtt - derül ki a társaság gyorsjelentéséből. Az EBITDA 806 millió forintot tett ki az egy évvel korábbi 423 millióval szemben. A jelentős, 1,6 milliárdos pénzügyi eredménynek köszönhetően az E-Star adózott eredménye 2,03 milliárd forintot tett ki.  A pénzügyi nyereség abból származik, hogy a társaság könyv szerinti érték alatt vásárolta meg az EETEK-et.
A lengyel érdekeltség csaknem 70 százalékát teszi ki mind az árbevételnek, mind a bruttó haszonnak.
Az akvizíció hatását kiszűrve 925 millió forinttal emelkedett az árbevétel, a működési költségek viszont gyorsabb ütemben nőttek, a romániai operáció beindulása miatt.
A múlt év decemberében mindhárom romániai E-Star leányvállalat átvette a koncessziós szerződés területe alá eső távhőrendszerek üzemeltetését, ezáltal az árbevétel 16 százaléka származott Romániából. Az első negyedévében a hőellátás mindhárom városban zavartalanul működött. Gyergyószentmiklóson már a modernizált rendszer, Zilahon és Marosvásárhelyen még a régi rendszer üzemelt. A fűtési szezon befejeztével Zilahon és Marosvásárhelyen is megkezdődnek a felújítási munkálatok.
A romániai projektek eredményteremelő képessége a társaság üzleti terveitől kis mértékben elmaradt, 50 millió forinttal járult hozzá az EBITDA-hoz, mivel az eredetileg tervezettnél kevesebb fogyasztót vett át a társaság. A fogyasztók visszacsatlakozása azonban ígéretesen alakul, s a romániai fizetési fegyelmet is jónak ítéli az E-Star - áll a gyorsjelentésben.
A részvényenkénti saját tőke a negyedév végén 2486 forint, a részvényenkénti EBITDA 336 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!