A tavalyi első három hónapban elért 624 millió forint után idén mindössze 24 millió forintnyi eredményt tudott kimutatni a Rába a teljes átfogó jövedelem soron első negyedéves gyorsjelentésében. A visszaesést az árbevételben nem lehetett érzékelni, az 3 százalékot meghaladó mértékben növekedett, ebben segített a cégnek a gyengébb forintárfolyam, valamint az, hogy a stratégiai fontossággal bíró futómű üzletág visszaesését sikerült a felpörgő alkatrész üzletágnak és a járműgyártásnak ellensúlyoznia.

Az első negyedévben a csoport 11,8 milliárd forintnyi árbevételt ért el. Ebből a futómű üzletágnak 7 milliárd forint volt köszönhető. Ez az üzletág esetében 14 százalékos visszaesésnek felel meg, az alkatrész üzletág 28 százalékkal növelte bevételeit, 3,7 milliárd forintra, a jármű üzletág 61 százalékkal, 1,45 milliárd forintra.

A jelentés szerint a forgalom alakulását a különböző földrajzi és termék szegmensekben eltérő aktivitás jellemezte. A belföldi értékesítés motorját a személygépkocsi piac kiemelkedően jó teljesítménye, illetve a megkezdett buszértékesítések jelentették. Az export piacok teljesítményét alapvetően befolyásolta negatív oldalról a futómű üzletág esetében a mezőgazdasági gépek globális piacának alacsony aktivitása, a FÁK térségben a rubel jelentős gyengülése és a kialakult feszült politikai helyzet, illetve a tehergépjárművek piacán bekövetkező átmeneti visszaesés, mely az év elején bevezetett környezetvédelmi normáknak köszönhető. Pozitív oldalról az alkatrészüzletág esetében a stratégiában megfogalmazott több lábon állás jegyében beindult kartám üzlet jó teljesítése, a jármű üzletág esetében pedig a vasszerkezeti szegmens trendszerű növekedése.

www.markers.hu



Az üzemi eredmény 444 millió forint lett, amely a kivételesen erős 2013-as bázis időszakinál mintegy 40,7 százalékkal alacsonyabb.  A csökkenés ellenére jó hír, hogy mindhárom üzletágnak sikerült üzemi szinten nyereségesnek maradnia. Az EBITDA jelentősen, 22 százalékkal zuhant a tavalyihoz képest, azonban negyedéves szinten sikerült éppen hogy egymilliárd forint felett maradnia.

A pénzügyi tételek is jelentősen rontották az összképet, ezen a soron 375 millió forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a társaság a tavalyi 245 millió forint nyereség után, igaz, a 2013-as első három hónapban a Fehrer-Automotive Rába Kft. üzletrész értékesítésén elszámolt 524 millió forintos nyereség is javította a képet.

Forrás:bet.hu



A kiemelkedő eredményeket hozó tavalyi év után társaságunk 2014-ben elsősorban a működési kiválóságra, az innovációra és az aktív üzletfejlesztésre fókuszál, amely a termékportfóliónk kibővítését és jelentős növekedési potenciállal rendelkező új piacok és új vevők megszerzését is magában foglalja - kommentálta a jelentést Pintér István, a Rába Nyrt. elnök vezérigazgatója. A változó piaci körülmények ellenére a hitelállomány további csökkentését, az iparág élvonalába tartozó EBITDA célt és növekvő árbevételt tűztünk ki magunk elé  - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!