Megijedt a forint a kamatvágástól

Gyengült a forint kedd délután miután az MNB monetáris tanácsa újabb 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. A lépés nem volt meglepő, a befektetőket inkább a leendő jegybanelnök pénteki megevezése aggasztja.
Beke Károly, 2013. február 26. kedd, 16:38
Fotó: Napi.hu

Kedd délutánra 295,68-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,36 százalékkal volt magasabb az egy nappal korábbi szintnél. A kamatdöntés előtt viszonylag jól tartotta magát a magyar deviza 294 körül, majd onnan indult gyengülésnek. A dollárral szemben 226,32-ig esett a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank a nap második felében 242,81 forintba került. Az euró a hétfő esti nagy esés után ingadozott a dollárral szemben, a nap második felében Ben Bernanke Fed-elnök szenátusi meghallgatása mozgatta a devizapárt.

A forint szempontjából a hét legfontosabb eseménye az új jegybankelnök megnevezése lehet, a várakozások szerint a kormányfő péntek reggel említi először jelöltjének nevét. A piac egyelőre majdnem biztos abban, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kerül a jegybank élére, a pénteki hírek azonban komoly mozgást hozhatnak a forint piacán.

A magyar kötvénypiaccal kapcsolatban azt érdemes kiemelni, hogy az ÁKK kedden a tervezettnél 10 milliárd forinttal több, 60 milliárd forintnyi három hónapos diszkont kincstárjegyet adott el csökkenő hozam mellett, ami elsősorban a kamatcsökkentési várakozásoknak szólt. A másodpiacon a rövid futamidőkön tovább estek a hozamok, az éven túli papírok hozama viszont emelkedett, legnagyobb mértékben a tízéves hozam, 5 bázisponttal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.02.26 22:56

Nem "pikkelnek" a befektetők a forintra, úgy hogy túlságosan nincs mitől megijedni. Az elmúlt napokban a lengyel zlotyival azonos pályát járt be. A Matolcsyt meg rég beárazták. Pénteken két jelentősebb hír is jön,ezért lehet, hogy rövidtávon volatilisebb lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.26 21:56

nevezzük ki berlusconit az mnb elnökének!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html