Nem túl nagy izgalmak közepette, a tengerentúli piaci szünnap miatt stagnáló euró/dollár árfolyam mellett veszített erejéből a forint. A reggeli órákban az euró jegyzése 284 forintról előbb 283 forintig süllyedt, majd szinte konstans gyengülésbe váltott a forint, és délután 285 forint körül váltották az eurót.

Nap közben gyengüléssel reagált a forint az MNB bejelentésére, miszerint a Magyar Nemzeti Bank hétfői döntésének értelmében a hitelintézetek maguk választhatják meg kötelező tartalékrátájuk mértékét. Ezen kívül az IMF-fel kapcsolatos hírek sem erősítették a magyar devizát, igaz, előtte is gyengülő trend érvényesült - mondta el Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci tradere.

A svájci frank erősödött az euróval szemben, ami ugyancsak a fokozódó kockázatkerülésre utal; közben az euró dollárjegyzése stagnált.

A régióban a zloty délután még erősödésben volt az euróval szemben, míg a cseh korona kisebb gyengülést mutatott, és a forint volt a legkevésbé jól teljesítő deviza.

A forint eleinte a frankkal szemben is erősödött, és 216 alatt is járt az árfolyam, majd délutánra ismét 218 forint fölé emelkedett a jegyzés; a dollárért ekkor 221 forintnál többet kértek.

Míg a rövid oldalon stagnáltak, addig a hosszabb lejáratoknál 3-10 bázisponttal csökkentek a referenciahozamok az állampapírok másodpiacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!