A GKP közleménye szerint a krétakori formációnál végzett kutatófúrásokat követő tesztek jelentős mennyiségű kőolaj jelenlétére utalnak. A Shaikan 3 nevű területen a valószínű tartalék nagysága 220 millió hordó, azonban a lehetséges készletnagyság megközelítheti a 2,2 milliárd hordót. A jelentős eltérést az okozza, hogy még nem ismerik pontosan a formáció alsó részének kőzettulajdonságait.

A most tárgyalt rész közel helyezkedik a korábban sikerrel megkutatott Shaikan 1 formációhoz, azonban annál kevésbé mélyen fekszik.

A GKP vezérigazgatója, John Gerstenlauer a bejelentés kapcsán úgy fogalmazott, hogy a mostani feltárás minden körülmények között jelentősnek minősíthető. Komoly olajvagyont jelent Kurdisztán és Irak számára, és újabb bizonyíték a területben rejlő lehetőségekre.

A MOL 20 százalékos érdekeltséggel bír az említett területen, a Texas Keystone 5, és a GKP 75 százalékos részesedése mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!