Adok-kapok lett a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délelőtti közleményéből, melyben a tárca azt írta, hogy nem Matolcsy György múlt heti írása váltotta ki a forint esését, hanem "a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzőjének" múlt keddi forinttal kapcsolatos ajánlása.

Erre reagálva a Roubini Global Economics régióért felelős vezető közgazdásza, Jelena Vukotic külön véleményt tett közzé, melyben hangsúlyozza: a magyar jegybenkelnök-váltással kapcsolatos fejlemények váltották ki a forint elmúlt napokban mutatott esését. Az RGE hivatalos reakcióját tegnap este Nouriel Roubini is megosztotta saját twitteroldalán.

Védi álláspontját az elemzőház

Jelena Vukotic reakciójában felidézi a minisztérium közleményét, de azt is hozzáteszi, hogy olvasták Matolcsy György múlt csütörtökön, a Heti Válaszban megjelent írását, amelyben többek között azt írta, hogy hiba volt az elmúlt évtizedben az a monetáris politika, amely a forint erősebb szinteken tartásával igyekezett leszorítani az inflációt. Ezért az elemző úgy véli, hogy a nemzetgazdasági miniszter fenti kijelentése volt a forint esésének fő oka.

Az RGE régióért felelős vezető közgazdásza azt is megjegyzi, hogy a piacon Matolcsy Györgyöt tartják a legesélyesebbnek a jegybank élére márciustól és ezért értelmezték úgy a piacok a múlt heti kijelentését, hogy az MNB új vezetése sokkal agresszívabb monetáris enyhítésbe és a forint gyengítésébe kezd. Ez kedvezne az exportőr cégeknek, ám hátrányosan érintené a devizaadósokat.

Nagyobb forintzuhanás is lehetett volna

Habár a forint látványos zuhanást szenvedett el a múlt héten, az esés még sem volt óriási - véli az RGE elemzője. A kormány unorthodox gazdaságpolitikai lépései ugyanis a múltban még nagyobb gyengüléseket váltottak ki - teszi hozzá.

A jelenlegi kormánytöbbség által kinevezendő új jegybankelnök (Simor András utódja márciustól) növeli annak az esélyét, hogy a monetáris tanács még több kamatvágást hajt végre és nem szokványos intézkedésekhez nyúl, ezek pedig nyomás alatt tartják majd a forintot. A magyar gazdaság kiszolgáltatott marad a piaci turbulenciának a magas eladósodottsága és az euróövezeti válsággal való kapcsolata miatt - magyarázza az elemző.

Arra is figyelmeztet, hogy amennyiben nem-konvencionális eszközökhöz nyúl a kormány, például megcsapolja a jegybank devizatartalékait, az tovább riadalmat okozhat a befektetők körében, és tőkemenekítést indíthat el. A forint múlt heti elszakadása a régiós devizáktól azt bizonyítja, hogy a piac képes és akar is különbséget tenni az egyes feltörekvő piaci devizák között, az egyes országok gazdaságpolitikája és teljesítménye alapján - zárja szavait Jelena Vukotic.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!