Mégis Matolcsy a hibás? - itt van Roubiniék válasza az NGM-nek

Nem hagyta szótlanul Nouriel Roubini elemzőcége a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délelőtti vádját, miszerint az elemzők forinteladási ajánlása okozta a forint látványos gyengülését. A Roubini Global Economics legfrissebb anyagában ugyanis úgy fogalmaz, hogy Magyarország volt a forint esésének fő hajtóereje.
portfolio.hu, 2013. január 15. kedd, 10:09
Fotó: Napi.hu

Adok-kapok lett a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délelőtti közleményéből, melyben a tárca azt írta, hogy nem Matolcsy György múlt heti írása váltotta ki a forint esését, hanem "a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzőjének" múlt keddi forinttal kapcsolatos ajánlása.

Erre reagálva a Roubini Global Economics régióért felelős vezető közgazdásza, Jelena Vukotic külön véleményt tett közzé, melyben hangsúlyozza: a magyar jegybenkelnök-váltással kapcsolatos fejlemények váltották ki a forint elmúlt napokban mutatott esését. Az RGE hivatalos reakcióját tegnap este Nouriel Roubini is megosztotta saját twitteroldalán.

Védi álláspontját az elemzőház

Jelena Vukotic reakciójában felidézi a minisztérium közleményét, de azt is hozzáteszi, hogy olvasták Matolcsy György múlt csütörtökön, a Heti Válaszban megjelent írását, amelyben többek között azt írta, hogy hiba volt az elmúlt évtizedben az a monetáris politika, amely a forint erősebb szinteken tartásával igyekezett leszorítani az inflációt. Ezért az elemző úgy véli, hogy a nemzetgazdasági miniszter fenti kijelentése volt a forint esésének fő oka.

Az RGE régióért felelős vezető közgazdásza azt is megjegyzi, hogy a piacon Matolcsy Györgyöt tartják a legesélyesebbnek a jegybank élére márciustól és ezért értelmezték úgy a piacok a múlt heti kijelentését, hogy az MNB új vezetése sokkal agresszívabb monetáris enyhítésbe és a forint gyengítésébe kezd. Ez kedvezne az exportőr cégeknek, ám hátrányosan érintené a devizaadósokat.

Nagyobb forintzuhanás is lehetett volna

Habár a forint látványos zuhanást szenvedett el a múlt héten, az esés még sem volt óriási - véli az RGE elemzője. A kormány unorthodox gazdaságpolitikai lépései ugyanis a múltban még nagyobb gyengüléseket váltottak ki - teszi hozzá.

A jelenlegi kormánytöbbség által kinevezendő új jegybankelnök (Simor András utódja márciustól) növeli annak az esélyét, hogy a monetáris tanács még több kamatvágást hajt végre és nem szokványos intézkedésekhez nyúl, ezek pedig nyomás alatt tartják majd a forintot. A magyar gazdaság kiszolgáltatott marad a piaci turbulenciának a magas eladósodottsága és az euróövezeti válsággal való kapcsolata miatt - magyarázza az elemző.

Arra is figyelmeztet, hogy amennyiben nem-konvencionális eszközökhöz nyúl a kormány, például megcsapolja a jegybank devizatartalékait, az tovább riadalmat okozhat a befektetők körében, és tőkemenekítést indíthat el. A forint múlt heti elszakadása a régiós devizáktól azt bizonyítja, hogy a piac képes és akar is különbséget tenni az egyes feltörekvő piaci devizák között, az egyes országok gazdaságpolitikája és teljesítménye alapján - zárja szavait Jelena Vukotic.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.01.15 18:44

Azért jó hogy sok az MNB valuta tartaléka mert ha szükséges ezzel be tud avatkozni ha komolyan megtámadják a forintot.(tartalékainak egy részéből vesz forintot a piacon,így nem szakad be az árfolyam.)
Tetszett volna olyan gazdaságpolitikát folytatni hogy a szlovákokkal együtt beléphettünk volna az euró zónába.Akkor közel se kellene ennyi tartalékot tartani a kasszában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.01.15 18:26

Helyben vagyunk. Aki követte az eseményeket mind tudja, hogy Orbánnak az MNB devizatartalékára fáj a foga csak Simor személye mentette meg az országot ettől a lépéstől (lásd 2011 novemberi hazai és nemzetközi témába vágó irodalom).
Most, hogy Simor távozik, sorra jönnek a nemzetközi figyelmeztetések nehogy lenyúlja Orbán az MNB-t mert beláthatatlan következményei lesznek (egyébként is megcsappant a deviza tartalék).
A hazai közgazdászok, nagyon bölcsen, hallgatnak és remélik hogy a kormány hallgat az észérvekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2013.01.15 17:04

A US dollárhoz, a Svéd koronához, és a Svájci frankhoz mérve a Magyar forint szeptember óta stabil:

http://themoneyconverter.com/USD/HUF.aspx
http://themoneyconverter.com/SEK/HUF.aspx
http://themoneyconverter.com/CHF/HUF.aspx

Ez csak annyit jelent hogy a múlt hónapban az Euró ment fel, és nem a forint le.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2013.01.15 16:05

Az elemzőház nem kevesebbet állít, mint hogy az ő elemzéseik és ajánlásaik nem mozgatják a befektetőket.

Az általuk kiadott ajánlás, (pl. a forint sortolása) pusztába kiáltott szó, és valójában nincs érdemi hatása a piacokra, az ajánlás utáni piaci mozgásért, nem ők, hanem valaki más a felelős.

Jellemes médai-csörteváltás, ami egyben önkritika és érvelés.

Ezek után el lehet gondolkodni azon, érdemes-e ilyenekre hallgatni, vagy sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.15 14:18

Látszik az Ufó fején ,hogy UFÓ....,inkább örüljön ,hogy van Nato ,mert ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html