Arra még derűlátóan reagáltak a piacok, hogy Mario Draghi ECB-elnök a kamatcsökkentést követő tájékoztatón likviditásnövelő intézkedéseket helyezett kilátásba, ám a konkrétumok említésekor azonnal hangulatváltás történt - tájékoztatott Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője. Hozzátette: az ECB kamatdöntésének idején 1,3380-nál járt az EUR/USD, majd 1,3460-ig emelkedett - innen omlott egy pillanat alatt 1,3320-ra.

Fél négy előtt 1,3327-en állt a jegyzés, amin az sem segített, hogy Angela Merkel legfrissebb nyilatkozata is sablonosra sikeredett: a német kancellár arról beszélt, hogy fognak megoldást találi a válságra.

A piacok kedvezőtlen hangulatát az is jelzi, hogy nőtt a spanyol és az olasz kötvényhozamok felára a német papírokhoz képest.

Az euró esése a forint pozíciójára is kedvezőtlenül hatott: a dollár kurzusa 224 alól 228 fölé lőtt ki, az uniós deviza egysége pedig 301 környékéről 304 közelébe ugrott, a svájci frank pedig a 246-os szintet nyaldossa.

Karsai úgy vélte: nem esélytelen hogy a brüsszeli EU-csúcs eredményei megfordítják a hangulatot és ezzel együtt az árfolyamok irányát is, de ehhez meglehetősen nagyszabású bejelentésre volna szükség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!