Az elmúlt hónapban a brókercégek összesen 743 milliárd forintnyi üzlet megkötésénél segédeztek (az adat duplikált, mert egy kötést az eladó és a vevő is bejelent), ami ugyan magasabb, mint az egy évvel ezelőtt mért forgalom, ám az adat az idén januári szinttől, sőt még a 2000 februárjában regisztrálttól is elmartad.

A brókercégek közül továbbra is az Erste a legmeghatározóbb, az osztrák hátterű társaság dominanciája azonban csökkent valamelyest. A cég februárban 159 milliárd forintnyi üzletet kötött a részvénypiacon, a teljes forgalom 21 százalékát adva ezzel, miközben januárban még minden negyedik kötés az ő számlájára volt írható. A prompt piaci forgalmi lista második helyét a Concorde foglalta el közel száz milliárdnyi üzlettel. A harmadik helyre sikerült visszakapaszkodnia a pár fontos üzletkötő távozása miatt az elmúlt hónapokban drasztikus forgalomcsökkenéssel szembesülő KBC-nek. Meglepetésre a negyedik helyen - épphogy lecsúszva a dobogóról - a cseh Wood&Company szerepel.

Az összesített kötésszám februárban 378 ezer darab volt, azaz az átlagos kötésnagyság 1,96 millió forintra csökkent. A kisrészvényesek térnyerését jól mutatja, hogy pár évvel ezelőtt, volt hogy az 5 millió forintot is meghaladta az egy kötésben gazdát cserélt részvények értéke.


A hónap során egyik vezető részvény árfolyama sem mozdult el számottevő mértékben: a legrosszabbul az 5 százalék körüli mértékben gyengülő OTP teljesített, a legjobban a hasonló mértékben dráguló Egis szerepelt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!