Megújult optimizmussal és növekvő kockázatvállalási hajlandósággal vágnak neki az évnek a globális befektetők, legalábbis az összesen 818 millió dollár befektetéséért felelős 286 portfólió menedzser válaszaiból ez derült ki a Bank of America Merrill Lynch friss felmérésének eredményeiből. A megkérdezettek egyre kisebb hányada tart attól, hogy a globális gazdaságnak lassulással kellene szembesülnie a következő 12 hónap során, már csak nettó 3 százalék van ezen a véleményen a decemberi 27 százalék után. Ez a legnagyobb pozitív irányú változás 2009 májusa óta.

A befektetők nagy részének nőtt a kockázati étvágya, a BofA Merill Lynch Composite Risk and Liquidity indikátora tavaly július óta nem látott csúcsra emelkedett. A készpénz aránya a kezelt portfóliókon belül szintén tavaly nyár óta nem látott alacsony szintre csökkent, jelenleg átlagos aránya 4,4 százalékon áll a decemberi 4,9 százalék után. Azon befektetők aránya, akik a normálisnál alacsonyabb kockázati szintre állították be a kezelt portfóliókat 33 százalékra csökkent egy hónap alatt 42 százalékról.

Kiemelt helyen a geopolitikai kockázat

A befektetők első számú félelmei között kiemelt helyre ugrott a hónap folyamán a geopolitikai kockázat, 69 százalékuk látja úgy, hogy ez a normálisnál jelenleg magasabb, decemberben 48 százalékos volt ez az arány. Az ilyen változás a múltban rendszerint az olajárak emelkedésével járt együtt - mutat rá a bank elemzése.

A befektetők a felmérés szerint inkább óvatosan nyitnak a kockázatosabb eszközök irányába, s nem ész nélkül igyekeznek ilyen irányú pozíciókat kiépíteni - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynnch vezető globális részvénystratégája. A csökkenő készpénzállomány legnagyobb nyertese az amerikai részvénypiac volt, a ciklikus szektorok, ezen belül is az energetika és a technológia szerepelt a kedvencek között. Ugyanakkor a globális és az európai növekedési kilátások enyhe javulása ellenére a szereplőket mély szkepticizmus jellemzi az európai részvények, főleg a régió bankrészvényei irányában.

A vállalati nyereségek globális visszaesésétől való félelem enyhült egy kicsit, azonban még mindig jelen van a befektetők körében. A válaszadók nettó 21 százaléka vélte úgy, hogy a céges profitok csökkenhetnek világszerte a következő 12 hónapban, decemberben még nettó 41 százalék osztotta ezt a nézetet. Azok aránya, akik szerint a profitnövekedés elmarad a 10 százaléktól 42 százalékra esett a korábbi 60-ról. Ugyanakkor a szakemberek keveslik a vállalatok beruházásainak arányát, 55 százalék szerint a vállalatok kevesebb beruházást valósítanak meg, mint szükséges lenne, ez 10 hónapos távlatban a legmagasabb arány.

Marad Európa lemaradása

A mély szakadék, amely Európa és az Egyesült Államok között fennáll, mint kedvelt befektetési célpont a jelek szerint megmaradt annak ellenére, hogy valamelyest enyhültek az öreg kontinenssel szembeni averziók. A megkérdezettek 56 százaléka szerint az amerikai cégek profitkilátásai a legjobbak jelenleg világszerte, míg 70 százalék szerint az európaiaké a legrosszabbak. Az általános vélemény tükröződik az eszközallokációkban is, 28 százalék felülsúlyozza az amerikai részvényeket portfólióiban, decemberben még csak 23 százalék volt ez az arány. Eközben 31 százalék alul súlyozza az európai cégek részvényeit.

A technológiai szektor egyértelműen a legkedveltebb befektetési célpont, 39 százalék súlyozza felül szereplőinek részvényeit, s ezzel átvette a vezető helyet a gyógyszeripartól. Az amerikai befektetők egyre inkább megkedvelik a bankszektort, már csak nettó 16 százaléka súlyozza alul a kezelt portfóliókban a decemberi 32 százalék után, az európai szakemberek nem ennyire bizakodók, körükben 50 százalék az alulsúlyozók aránya.

Leépült a tőkeáttétel

A hedge fundok eközben alaposan csökkentették tőkeáttételük nagyságát, ez 17 hónapos mélypontra süllyedt januárra. Az átlagos tőkeáttétel jelenleg 1,22-n áll a decemberi 1,41 után. A mostani csökkenés azután következett be, hogy fél éven keresztül viszonylag magas tőkeáttétellel futtatták pozícióikat a szereplők, annak ellenére, hogy a piaci volatilitás igen magas volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!