A piaci szereplők - néhány kivételtől eltekintve - inkább tartásra számítottak, így a döntés meglepetésnek tekinthető.A forint az elmúlt hetekben erősödött, az euró árfolyama június elején még 256 forinton is járt, ma délelőtt viszont 246 közelében jegyezték a közös európai devizát. A hazai fizetőeszköz jegyzése nem mozdult el jelentősen a kamatvágás bejelentését követően.

Az MNB a bérstatisztikára hivatkozik


A kiadott közleményből kiderül: a monetáris tanács megítélése szerint az elmúlt hónap adatai megerősítették, hogy az infláció túljutott a csúcsponton. Az inflációs alapfolyamatot megragadó rövidbázisú szezonálisan kiigazított maginfláció az árstabilitással összhangban álló 3 százalékos szintre csökkent. Ennek alapján mérséklődni látszik az a kockázat, hogy az inflációs várakozások magas szinten rögzülnek. A belföldi kereslet a tanács által várt mérsékelt ütemben bővül.


A tesütlet megállapítja: az áprilisi bérstatisztikák szerint a versenyszektor nominális béremelkedésének üteme emelkedik, az adatokat azonban torzítja a munkapiaci és adózási szabályok változásának hatása. E hatások - az MNB legutóbbi inflációs jelentésében ismertetett módszerrel történt - kiszűrése után nem tapasztalható további emelkedés a bérdinamikában. Ezen túlmenően a versenyszféra rendszeres bérfizetésein alapuló szezonálisan kiigazított rövidbázisú bérindex is lassulást mutat. A munkaerő-felmérésen alapuló statisztikák azt jelzik, hogy az eddig bekövetkezett béremelkedéshez a szolgáltató szektor a foglalkoztatottság csökkentésével alkalmazkodott. Ez azt vetítheti előre, hogy a fajlagos bérköltségek a korábban feltételezettnél kevésbé emelkednek, ami ugyancsak mérsékelheti az inflációs kockázatokat. Mindezeket visszaigazolja a piaci szolgáltatások árindexének eddigi alakulása.


Az inflációs kilátásokat övező bizonytalanságok oldódása lehetővé teszi, hogy a jegybank az irányadó kamatot a forintbefektetések kockázati megítélésével összhangban csökkentse. Az inflációs folyamatokat övező bizonytalanság azonban továbbra is óvatosságot indokol. Az irányadó kamat további csökkentése a kedvező befektetői kockázati megítélés fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha az inflációs kockázatok tovább mérséklődnek - fogalmaz az mt közleménye.


Meglepődtek az elemzők


Meglepetésnek tekinthető a monetáris tanács döntése - kezdte kommentárját Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A K&H szakértője a májusi tartással összevetve inkonzisztensnek nevezte a határozatot, s úgy véli, a döntés csorbát ejt az MNB hitelességén.

Bár a piac már árazta a kamatvágás kezdetét, a jegybank mai döntése meglepetésnek számít, a kamat meghatározásánál leginkább igyelembe vett bérstatisztika ugyanis a kamat tartása mellett szólt - vélte Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője.



Nem meggyőzőek az érvek


A jegybank a kamatcsökkentés indoklásaként hangsúlyozza, hogy az infláció túljutott a csúcsán, és a magas inflációs várakozások csökkenni látszanak, továbbá a hazai kereslet bővülése az MNB várakozásai szerint bővül, és hogy nincs nyoma a bérkiáramlás gyorsulásának.

Suppan Gergely szerint az indoklás ezen négy eleme közül az inflációs várakozások csökkenése egyelőre nem egyértelmű, a bérkiáramlással kapcsolatban pedig az elemző rámutat, hogy az MNB által megjelölt rövidbázisú bérindex nagy volatilitást mutat. Figyelembe véve az előző kamatdöntés utáni indoklást, a mostani - kamatcsökkentés mellet szóló - érvek nem tűnnek feltétlenül meggyőzőnek. A szakember rámutat, hogy az előző ülés utáni közleményben az szerepelt, hogy az irányadó kamat további csökkentése csak akkor lesz lehetséges, ha az inflációs kockázatok kizárhatóak, ezzel szemben most a "tovább mérséklődnek" kifejezés szerepel az indoklásban. Suppan a mostani kamatvágással együtt sem számít arra, hogy idén hét százalék alá csökkenne az alapkamat.


Sérül a hitelesség


A döntés nem konzisztens a májusi, tartásról szóló határozattal - véli Barcza György, a K&H elemzője. Hozzátette: májusban a javuló piaci és államháztartási körülményeket figyelembe véve vágásra számított, ám akkor a jegybank az erős bérdinamikára hivatkozva nem nyúlt a kamathoz. Azóta napvilágot látott az áprilisi, csalódást keltő béradat, a forint pedig nagyjából ugyanott van, mint egy hónapja, azaz vagy egy májusi és júniusi tartás, vagy két vágás lett volna a konzisztens döntés - véli Barcza. Az elemző szerint úgy tűnik, a monetáris tanács megijedt a forintárfolyamtól, s a kurzus mozgása határozta meg a döntést.

A szakértő megjegyzi: bár az új jegybanki vezetés a hitelesség felépítése szempontjából jól indult, most nagy hibát követtek el, ami alapvetően gyengíti a hitelességet, és esélyt adtak a devizapiac számára a spekulációra. Az elemző fenntartja 247-250 forintos euróárfolyam-prognózisát, de nőtt az esélye a 245-ös kurzusnak és egy júliusi vagy augusztusi további kamatvágásnak.

Nem lesz forintgyengülés?

Tóth Illés szerint a jegybankárok azért döntöttek a lazítás mellett, mert nem látják olyan komoly veszélynek a privát szférában a keresetek alakulását. Hozzátette: a másik két fontos tényező, az erős forint és az inflációs adatok már korábban is támogatták a kamatcsökkentést. A piaci várakozások és a döntés közötti különbség tehát abból adódhatott, hogy a jegybank számára rendelkezére álló - a piac által nem ismert - béradatok kedvezőbb tendenciákat mutatnak.

Tóth úgy véli, egyelőre nem kell attól félni, hogy lejtőre kerülne a magyar fizetőeszköz a jövőben, még akkor sem, ha jövőben folymtosan csökkenni fog a kamatszint. Bár a piac által régóta várt kamatcsökkentési ciklus első lépése ma megtörtént, egyelőre botorság lenne biztosra venni, hogy a jegybank a következő hónapban újabb lazítást eszközöl - fogalmazott a szekértő.

Kilencen szavaztak a 25 bázispontos csökkentésre

A jegybank-elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület ülésén egy tanácstag érvelt az 50 bázispontos csökkentés mellett, két szavazatot kapott a tartás és 9 tanácstag volt a 25 bázispontos csökkentés mellett - írja az MTI-Eco. "A jövőben nem mondom el a Monetáris Tanács ülését követően a szavazati arányokat, azt majd az ülésről készített jegyzőkönyv rövidített változatában lehet olvasni" - emelte ki Simor András. Aláhúzta, a jegybank visszatér arra a gyakorlatra, hogy csupán a tanács üléséről készített jegyzőkönyvvel párhuzamosan publikálja a szavazatarányokat.

Egy másik kérdésre, hogy mennyiben érintette a tanács kamatcsökkentési döntését az, hogy a forint az elmúlt napokban hektikus ármozgást produkált, illetve a múlt hét végén kifejezetten erősödött, aláhúzta: a tanács döntését ez nem befolyásolta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!