A 6 hónap alatt elért adó előtti eredmény kapcsán azonban fontos leszögezni, hogy az adózás előtti 107 milliárd forintból 25 milliárd forint kötvények visszavásárlásából származott. A részletes eredmény-kimutatást itt olvashatja.

A Napi kérdésére Bencsik elmondta: ez utóbbi nem tekinthető rendkívüli tételnek, mivel a válság velejárója, hogy olcsóbban lehet kötvényeket visszavásárolni, ugyanakkor viszont magasabb terheket ró a társaságra a céltartalékolás. Éppen ezért a kötvények visszavásárlását mindaddig folytatni fogják, amíg ez a helyzet fennáll.

A vezérigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a csoportszintű nettó likviditási tartalék a tavaly év végi 1,3 milliárd euróról a félév végére 4,3 milliárd euróra nőtt. Arra a kérdésre, hogy a 3 milliárd eurós növekedés nem túlzott-e, Bencsik azt mondta: az OTP esetében azért volt erre szükség, mert ilyen nagyságrend meggyőzőbb lehet a szakértők számára, mivel a magyar bank mögött nem áll ott úgy a magyar állam, mint az osztrák versenytársaknál.

A bank IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója az első félé végi 12,3 százalékról 15,5 százalékra nőtt a második negyedév végére. Ebből a növekedésből 1,7 százalékpontot jelentett, hogy az OTP sajátrészvényeit átvette a Mol.

Ugyanakkor az azóta eltelet időben az EBRD-vel megkötött megállapodásnak köszönhetően tovább javult a mutató 1,4 százalékponttal. Ez azt jelenti, hogy az anyavállalatnál a 16,9 százalékot, konszolidált szinten pedig 16,6 százalékot tesz ki a tőkemegfelelési mutató.

A leánybankok közül a bolgár 23 százalékos, az ukrán 12,5 százalékos, míg a montenegrói 7,3 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik. Ez utóbbi leányvállalat esetében a 15 millió eurós tőkeemelésre készülnek.


A 90 napon túli rossz hitelek állománya egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott. A teljes hitelállományra vetítve ugyanis a tavalyi 3,7 százalékról június végéig 7,4 százalékra nőtt ez az érték, ami az első negyedév végén még 5,7 százalékot mutatott.

Arra a kérdésre, hogy az év végéig eléri-e a 10 százalékot ez az érték, nem válaszolt a vezérigazgató-helyettes, ugyanakkor azt elmondta, hogy olyankor, amikor nem nő a hitelállomány önmagában is romlik a portfólió minősége.


Jól jel viszont, hogy júniusban már nőtt Oroszországban a vállalati hitelek állománya, és Ukrajnában is javulás érezhető e téren. A leányvállalatok közül komolyabb fiókbezárás csak Szerbiában volt, ahol 24 fiókot zártak be, ami az ottani hálózatnak mintegy egynegyedét tett ki.
 

Bencsik szerint Magyarország már túl van a válság nehezén, és az OTP által érintett országokban is már várható javulás. Ukrajnában például  - bár a GDP 15 százalékkal esett vissza - júliusban az ipari termelés már 16 százalékkal nőtt egy hónap alatt. Oroszországban pedig az olaj árának drágulása hozhat jobb időket a második félévre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!