A szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott, szokásos havi jelentése szerint az OPEC-tagállamok által kitermelt olajból a korábban jelzettnél napi 430 ezerrel többre, összesen napi 29,21 millió hordóra lesz igény a piacon 2015-ben. Ezzel párhuzamosan a nem-OPEC államok olajkitermelése kevésbé bővül idén, a szervezet erre vonatkozó előrejelzését napi 420 ezer hordóval napi 850 ezer hordóra csökkentette az egy hónappal korábbihoz képest.

A mérsékeltebb előrejelzés egyik oka, hogy lassul a palaolaj és palagáz kitermelése az Egyesült Államokban, az energiaipari vállalatok visszafogták befektetéseiket és csökkent a működő olajfúró tornyok száma is Amerikában és Kanadában.

Az OPEC az Egyesült Államokra napi 170 ezer hordóval, Oroszországra napi 70 ezer hordóval csökkentette 2015-ös kitermelési előrejelzését, miután a múlt hónapban 100, valamint 70 ezer hordóval már mérsékelte az előrejelzést a két országra. A közel-keleti nem OPEC-államokban is a kitermelés hasonló mértékű visszafogásával számol a szervezet.

Az OPEC másodlagos forrásokra hivatkozva közölte, hogy januárban a decemberinél napi 53 ezer hordóval kevesebbet, napi 30,15 millió hordó olajat termelt ki. Az OPEC legnagyobb olajkitermelő tagállama, Szaúd-Arábia azon döntése, hogy nem csökkenti kitermelését, megvédve ezáltal piaci részesedését, felgyorsította az olajárcsökkenést az utóbbi hónapokban. Januárban Szaúd-Arábia napi 50 ezer hordóval, 9,68 millió hordóra növelte a kitermelést.

Az olajárak tavaly június óta több mint 50 százalékkal csökkentek, azonban elemzők szerint a kereslet-kínálat kezd lassan kiegyenlítődni. Hétfőn a déli órákban a Brent északi-tengeri kőolajfajta ára 0,6 százalékkal, 58,16 dollárra emelkedett márciusi szállításra, míg az amerikai WTI nyersolaj ára 1,6 százalékkal, 52,51 dollárra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!