Bár a forint péntek reggelre épp betöltötte az IMF hirtelen távozása után az euró jegyzésében hétfőn támadt rést, a Moody's fenyegetése, miszerint a nemzetközi hitelezőkkel szemben kialakult helyzet miatt leronthatja a magyar adósságállomány megítélését újra lejtőre küldte a hazai devizát. Az euró/forint kurzusa 286-ig is elment, majd onnan korrigált 285,60-ra, ami még mindig 0,7 százalékos, közel 2 forintos euró drágulás a csütörtöki szintekhez képest. A dollár 0,3 százalékkal 220,70 forintra drágult, a svájci frank jegyzése pedig 212,5 forintra is felszaladt, mielőtt 211,50-re vonult volna vissza. A térségben egyedül a forint gyengül szembetűnően, a zloty ugyan még mindig pluszban van az euróval szemben, 0,6 százalékot erősödve a csütörtöki zárószintektől, és a cseh korona, valamint a román lej is előző napi értékei mentén halad. Az euró 0,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben 1,2940 fölé, és a svájci frankkal szemben is javított megítélésén, 0,4 százalékot 1,3490-re. Bár drámainak egyelőre nem nevezhető a forint helyzete a Moody's bejelentése miatt, sajnos arra számítani kell, hogy piac, így a hitelminősítők véleményét sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni - figyelmeztetett Sörös Csaba. A Takarékbank elemzője szerint az Orbán-kormány politikája kockázatokkal jár, de nem feltétlenül rossz. Amennyiben következetesen betartják, a hiánycél-vállalást, és nem romlik jelentősen a nemzetközi befektetői hangulat akkor sikeres lehet. Orbánék legnagyobb félnivalója a piaci bizonytalanság és a külföldi befektetői bizalom elillanása a magyar eszközöktől - vélekedett Sörös.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!