Új csúcsra tudott menni a vezető piacok többsége a héten. Korábban azt a kérdést tettük fel, vajon elég lesz-e a negatív hírek háttérbe szorulása ehhez. A válasz végül is nagyjából igen volt. Az egyetlen említésre méltó esemény, hogy a Fed keddi kamatdöntését követően ismét megerősítette, jó ideig nem kíván kamatot emelni. Ebben nem is volt semmi meglepő, inkább az nyugtatta meg a piacokat, hogy nem jelentett be semmilyen más szigorító intézkedést sem, ellentétben a legutóbbi diszkontráta emeléssel.

Az előttünk álló héten azonban ismét nagyobb figyelmet kaphatnak a görög hírek, miután a hét elejéhez képest ismét nőtt a bizonytalanság ki segíti meg őket. Emellett pedig - összefüggésben az előbbivel - ismét érdemes nézni az euró/dollár keresztárfolyamot, amely ismét az 1,35 körüli kulcsszinteket kóstolgatja. Amennyiben ezen áttörne az negatív hatással lehetne a részvénypiacra.

Techikai szempontból tehát újabb távlatok nyíltak elvileg a tőzsdék számára, a következő elérendő cél, ami az S&P-nél például 1200 pont környékén van. A Raiffeisen elemzői szerint azonban továbbra is fenntartják azt a véleményt, hogy előtte a túlvettség ledolgozására legalább némi bázisépítésnek lenne helye. Ez legalább az 1150 pont visszatesztelését jelenthetné. Spekulatív long pozíciók felvétele elvileg megtehető a kitörésre, a stoppokat azonban a korábbi kritikus szint alá mindenképpen érdemes kitenni, ami az S&P esetében az 1150 pontot jelenti.

A magyar piac továbbra is erősen felülteljesítő, jelenleg a világ egyik legkedveltebb befektetési célpontja. Ennek egyik fő oka, hogy míg más országok inkább deficit problémákkal küzdenek, Magyarország ebből a szempontból "mintaország". A bank elemzői szerint azonban a megítélésünkben hamarosan változás következhet be, a jelenlegi hivatalos államháztartási célt (3,8 százalék) ugyanis tarthatatlannak tartják, a Raiffeisen elemzőinek a várakozása ugyanis 6,5 százalék. Ez természetesen nem a jövő hét eseménye, azonban érdemes figyelembe venni különösen az OTP esetében, amely a legérzékenyebb a makrohírekre.

Az OTP-ben a 6300-as szint áttörése után a 7200 körüli szintek váltak elérhetővé. A kereskedést viszont nehezíti technikai szempontból, hogy e két szint között egyelőre nincs igazán érdemi támpont, a papír pedig továbbra is extrém túlvett állapotban van. Ettől függetlenül a kitörésre nyitott, illetve korábbi long pozíciók elvileg tarthatóak (bár némi profit realizálás mindenképp ésszerű lehet). Profitvédő stopok 6300 körülre rakhatóak egyelőre. Rövid távon ezen két szint között mozoghat és alakíthat ki esetleg egy szűkebb sávot majd később.

A Molnak viszont nem sikerült egyelőre áttörnie korábbi csúcsát. A részvény szintén túlvett volt, így itt főleg amennyiben kint is lesz némi egészséges konszolidáció, látnak rá esélyt, hogy visszatesztelje a korábbi kulcsszint körüli árfolyamokat 18 800 forint tájékán. Ellenkező esetben azonban elvileg 22 200 forintig nyílhat meg a tér.

A várakozásoknak megfelelően megindult az MTelekom, szokásához híven 1,5 hónappal a szelvényvágás előtt megindulni látszik az osztalék rally. A Raiffeisen által előrejelzett 750-770-es célsáv alsó részét már elérte, valószínűleg azonban a felső részét is el fogja érni. A profitvédő stopokat már fel lehet húzni 725 környékére.

Az Egis is elérte a jelzett 21 000-es szintet, elvileg még lehetne benne pár száz forint, azonban itt már mindenképpen profitrealizálást ajánlanak a szakértők. A Richter 44 000 forintig menetelhet immár kiszélesített kereskedési sávjában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!