A vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok csak átmenetileg segítettek a piacoknak, majd visszatértek az euróövezeti aggodalmak, illetve a pénteki pozíciózárási hullám. Nem tett jót a hangulatnak az sem, hogy délutánra újra a finanszírozási szempontból kritikusnak tartott 7 százalék fölé emelkedett a tízéves olasz kötvényhozam annak ellenére, hogy állítolag az ECB korábban olasz és spanyol állampapírok vásárlásával avatkozott be a piacon.

A vezető nyugat-európai részvényindexek között csak a Footsie zárt pluszban, alapvetően az olajpapírok drágulásának és a Vodafone-részvények erősödésének betudhatóan. Utóbbi azzal volt magyarázható, hogy a Goldman Sachs vételre minősítette fel a papírokat. Emelkedtek a gyógyszergyártók részvényei is, a Morgan Stanley által leminősített BSkyB-papírok viszont estek. A legnagyobb bukta a Man Groupnak jutott: a 8,4 százalékos zuhanás azután következett be, hogy a Credit Suisse csökkentette a papírok célárfolyamát.

Párizsban a Morgan Stanley felminősítése után 3,5 százalékos pluszban zártak a Publicis reklámügynökség részvényei, miközben a Société Générale papírjai hasonló mértékű zuhanást mutattak be. Frankfurtban a pénzügyi szektor képviselőinek többsége lejtőre került, ahogyan az autógyártók részvényei is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!