Megszólalt Csányi - Ez vár az OTP-re

Hosszú évek óta először Csányi Sándor elnök-vezérigazgató személyesen ismertette az OTP Bank tavalyi eredményeit, a vártnál rosszabb számokat.
Korányi G. Tamás, 2014. március 7. péntek, 09:16
Fotó: Napi.hu

A bank adózott eredménye 64 milliárd forintra csökkent, ez a 82 milliárdnyi korrekciós tételének (bankadó 43, goodwill leírás 29 milliárd) köszönhető. Húsz százalék alá csökkent a késedelmes hitelek aránya, ami már a második negyedévben csökken, és miközben a bankrendszer többi része kevesebb hitelt helyezett ki, az OTP 8 százalékkal növelte kihelyezett hiteleit - mondta Csányi Sándor.

A GVH bírságot indokolatlannak tartja a bank és megtámadja. Nem tagadjuk, hogy a kockázatkezelők havonta találkoztak, cseréltek is ki információkat, de ez nem hatott ki az árazási politikánkra - állatja az elnök-vezérigazgató.

Nem alakultak jól a dolgok néhány országban

Egyes országokban nem alakultak jól a dolgaink - fogalmazott a bankvezér. Oroszországban belépett a fogyasztási hitel piacára a Szberbank, ez csökkentette a nyereséget. Az utóbbi hónapokban javult már a helyzet, a legújabb hitelek minősége már megfelelő. Szerb leánybank idén már nem lesz veszteséges, a bolgár DSK jól teljesít, bár a bolgár piac nem könnyű - fogalmazott Csányi.

A portfólió minősége javult, a fedezettségi 80 százalékról, 84 százalékra - ismertette a bankvezér, aki azt is hozzátette: Európában nem sok bank dicsekedhet ekkora fedezettségi aránnyal. A OTP Bank hatmilliárd eurós likviditási tartalékkal rendelkezik, miközben idén nem várható nagyobb lejárat. A bankrendszer 8 százalékkal csökkentette a kihelyezéseit, ezzel szemben az OTP hitelállománya négy  százalékkal nőtt. Agrárhitelezésben már 14 százalékos piaci részesedést ért el az OTP, itt is nőttek a kihelyezések egy év alatt hat százalékkal.

Az nhp második köre kissé megakadt

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának (nhp) első körében több mint 90 milliárdot helyezett ki a bank, a második kör kissé megakadt, talán az uniós támogatásokra várnak a piaci szereplők - vélekedett Csányi.

A magyar bankok az elmúlt években összesen 850 milliárd forint különadót fizettek, a szektor az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt. Az elvárható profitnál (jegybanki alapkamat plusz öt százalék) 2007 előtt többet kerestek a bankok, 2008-tól viszont 2139 milliárd a mínusz. Azóta 995 milliárd tőkét emeltek a pénzintézetek, vagyis a különadót a szektor szereplői a tulajdonosok által külföldről behozott pénzből fizették meg - mondta Csányi.

Ukrajna

Ukrajnában az OTP a tizennegyedik legnagyobb szereplő. Az OTP bankcsoport teljesítő hiteleinek 7,3 százalékát adja az ukrán leány. Nagyon szélsőséges szcenáriónak kell kialakulnak Ukrajnában - amely Csányi szerint senkinek sem érdeke -, hogy jelentős veszteségeik legyenek. Ha a hrivnya a dollárhoz képest nem gyengül 10 százaléknál jobban, akár még pozitív is lehet idén a bank eredménye - jegyezte meg a bankvezér.

Oroszországban a behajtás terén maradt el az OTP, amelyet Csányi szerint pótolnak, és azt várják, hogy 2014 második negyedévétől fokozatosan javul a portfólió minősége, csökkenő áruhitel-folyósítás mellett.

Csányi a Napi.hu-nak arra a kérdésére, hogy mekkora az ukrán bank maradék goodwillje a tavalyi harmadik negyedéves 37 milliárdos leírást után, elmondta: 28 milliárd, de nem gondolja az OTP-vezér, hogy a politikai helyzet miatt rákényszerülne a bank a teljes leírásra, ugyanakkor azt sem gondolja, hogy ha lesz rá lehetőségük, akkor ezt óvatosságból ne tennék meg.

Jó hír: csökkent a rossz hitelek növekedése

A szerb bank esetében az OTP átállt egy rendkívül konzervatív céltartalékolásra főleg a vállalati körben, ami 9 milliárdot, az orosz plusz tartalékolás változása pedig 16 milliárdot magyaráz - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Ezek a következő negyedéveket már nem fogják terhelni - tett hozzá. Jó hír ugyanakkor, hogy az utolsó negyedévben Magyarországon jelentősen csökkent a rossz hitelek növekedése, alig 18 miliárdot tett ki, ami öt éve a legjobb érték csoport szinten.

Bencsik azt is elmondta: a külföldi leányok adják a banki bevételek 52 százalékát (az ukrán bank bevételei tavaly 13 százalékkal gyarapodtak), noha arányuk az eredményből csökkent.

A Napi.hu akvizíciókra vonatkozó kérdésére válaszolva Csányi elmondta: "ahol kicsit vagyunk, ott szeretnénk tovább nőni". Vagyis a bankvezér szerint az OTP Horvátországban, Szerbiában, de a világgazdaság motorját jelentő ázsiai országokban is szeretne megjelenni. Utóbbihoz Csányi szerint egy kicsit közelebb kerültek, mint egy évvel ezelőtt.

Csányi szerint a magyar bankrendszer konszolidációja a vártnál lassabban halad. Újságirói kérdésre Csányi - bár az MKB nevét nem mondta ki - utalt arra, hogy az akviziciós elképzelésekbe egy olyan hazai bank, ahol erősebb a vállalati portfólió, jobban beleférne. Ugyanakkor azt is hozzátette: "nem hiszem, hogy a takarékszövetkezeti bankot meg tudnánk venni, de nem az én tisztem a takarékszövetkezeti bankrendszer átrendeződését kommentálni."


(A szerző rendelkezik az OTP Bank részvényeire átváltható kötvényeivel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ftlonger, 2014.03.09 08:00

EZ A LÉNYEG NESZE NEKED VÁLLALKOZÁS---

http://www.hirado.hu/2014/03/08/sokakat-erzekenyen-erint-ez-a-hitelekkel-kapcsolatos-valtozas/?source=hirkereso
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.08 17:42

@ABCYQ: Te kis lelki toprongy tulajdonkeppen mit akarsz kommunikalni??? En nem koztetek Reketyeszentketyenton, Bivalybasznadon vagy Fuzesbolhason elek hanem nagyon boldogan a nagy USA-ban, a vilag egyetlen szuperhatalmaban. Hallottal rola?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.03.08 13:17

@ABCYQ:
Részemről befejezem a vitát azzal a záróval, hogy te tipikusan a megszopatott, lúzer, tudatlan kisember vagy akiből van még ebben az országban több millió és akik nem értik, hogy a rendszer függőlegesen van felolsztva és neked lent van a helyed !! 25 év alatt annyi változott, hogy most szabadon (de engedélyhez kötve és adott időközben) verheted a nyáladat a Kossuth téren és nem kapsz golyót az üres fejedbe. Jó lenne ha 25 év alatt megtanulnád most már a szabályokat és elfogadnád a helyedet a hierarchia alsó fokán. Örülj, hogy van plazma tévéd és neted és kuss legyen végre !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.03.08 08:31

@Segesvar: "Ebben az országban,csak hiteles tömegtájékoztatás volt,-és van mind a mai napig".

A médiákban is folyik a cigánygyerek által skandált "jól teljesít a gazdaság" című népbutító duma,amit a te kis gyomrod szépen el is fogad,és jóllakottan nyugtáz,mivel ez is egyfajta "hiteles tömegtájékoztatás".

Valószinű hogy az elmúlt években Németországba kikőltözött 135000 magyar
embertársunk,ezt másképp gondolja.Ja,és akkor Angliáról ne is beszéljünk,hogy hány magyar költözött ki oda is,vagy egyéb más országokba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.03.08 08:23

@Saxon: Az ön fajtáját kéne elgázosítani,meg azokat a mindenre kapható minőségen alúli magyarokat,tisztelet a kivételeknek,akik hatalmi szóra beleavatkoznak mások privát dolgaiba,meg jelentenek a baráti-üzleti köreikről mások kárára,csakhogy nekik jó legyen.

Az ilyen ürülékekért,nem lenne kár,mert van önökből még elég ebben az országban.

De én a gázosítás helyett,inkább feldolgoztatnám az önök belső szerveit,és odaadnám az arra rászoruló beteg embereknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html