Idén még nem jött be a Halloween indikátor, vagy más néven az "Adj el májusban" recept, legalábbis a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX index április vége és október vége között 11 százalékkal emelkedett, így jól járt az aki ebben az időszakban megtartotta a részvényeit.

Az úgynevezett Halloween indikátor pedig elvileg működik, legalábbis erre mutatnak a hosszútávú statisztikák. Ennek lényege, hogy a részvénypiacon szezonalitás figyelhető meg. A téli hónapok - amelyeket november elejétől május végéig számolnak - hosszabb távon kedvezőbb hozamokat biztosítanak a befektetőknek, mint a nyári félév, amely június elejétől október végéig tart. A két félév átlagos részvénypiaci hozamai között a hosszútávú eltérés egészen megdöbbentő is tud lenni.

A Stock Traders Almanach szerzői jó tíz évvel ezelőtt számolták ki, mennyit hozott volna 10 ezer 1950-ben befektetett dollár, ha azt minden évben a Dow Jones Industrial index megvásárlására fordítjuk november elején, s április 30-án pedig eladjuk az indexet, s fordítva, is a nyári hónapok hozamát is kiszámolták. Eredményeik szerint ebben az időszakban a 10 ezer dollárból a téli hónapok alatt összesen 483 060 dollárt lehetett csinálni, a nyári hónapokban viszont nemhogy sokszorozni nem lehetett a befektetett pénzt, hanem 328 dollárt bukni rajta.

Az Almanach szerzői szerint a szezonális hatás a Wall Street-en a 70-es évektől erősödött fel, s előtte nem volt statisztikailag eltérés az év két fele között.

Csak egy valószínűségi mutató a sok közül

Mint korábban írtunk róla, a Universtity of Edinburgh é a Nottingham Universtity Business School két vállalkozó kedvű professzora tavaly publikált egy tanulmányt, amelyben a világ 65 olyan részvénypiacát vizsgálták, ahol megfelelő adatsorral rendelkeztek egyrészt a tőzsdei árfolyamokról, másrészt a kockázatmentes hozamokról. Úgy találták, hogy a részvénypiac hozamai átlagosan 3,7 százalékkal múlták felül az adott országban érvényes kockázatmentes hozamot, ez azonban kizárólag a nyári hónapoknak volt köszönhető, amelyek 4,89 százalékos extra hozamot hoztak, a téli hónapok több mint egyszázalékos alulteljesítést mutattak. A hatás szerintük a 65 piacból 64 esetében statisztikailag szignifikánsnak mutatkozott.

Hasonló eredményre jutottunk korábban mi is, amikor a 2015-öt megelőző 15 év adatait vizsgáltuk A napi.hu számításai is azt mutatták, hogy kimutatható a nyári félévben a piac jobb teljesítménye.

Azonban arra jutottunk, hogy az adott félévek hozamai annyira szórnak az átlag körül, hogy abból semmilyen komoly következtetést nem lehet levonni a következő félév várható teljesítményére nézve.
Így hiába működik hosszútávon a Halloween indikátor, s hoznak a téli hónapok jobban, mint a nyáriak, hogy az adott évben keresünk-e vele a piacon vagy sem, arra csak egy valószínűségi számot adhat.

Már ha valaki hisz abban, hogy a részvénypiac historikus viselkedése bármilyen előrejelző képességgel bír annak jövőbeni teljesítményére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!