A megbeszélések puhatolozó jellegűek voltak és nem valószínű, hogy ismét felmelegítik majd őket - értesült az ügyhöz közel álló forrásokból a Financial Times.

A szóban forgó UBS Financial Services egységre a svájci bankóriás még 2000-ben tett szert a 11,8 milliárd dollárért felvásárolt PaineWebber részeként és azóta az egyik legnagyobb brókercéggé nőtte ki magát a tengerentúlon. A cég közel 8000 pénzügyi tanácsadót alkalmaz és 2007-ben 618 millió dolláros adózás előtti nyereséget ért el.

A UBS-el folytatott tárgyalások óta egyébként a Morgan Stanley kereskedelmi üzletágát azzal pörgette fel, hogy bróker részlegének a Citigroup hasonló egységével közösen üzemeltetett társaságában 2,7 milliárd dollárért megszerezte a többségi tulajdonrészért.

A UBS várhatóan a jövő héten esedékes negyedik negyedéves gyorsjelentése közzétételekor vázolja fel további terveit a befektetők számára. A svájci pénzintézet még tavaly augusztusban jelentette be, hogy tőkekihelyezéseik terén nagyobb autonómiát biztosít majd három fő üzletágának, a privát banknak, a befektetési banknak, illetve a vagyonkezelői üzletágnak.

Akkoriban a hírre felreppent a pletyka, hogy a UBS valójában értékesítené, vagy teljesen függetlenítené a legnagyobb veszteséget elszenvedő befektetési bank részlegét.

Az ügyhöz közeli források megerősítették, hogy a UBS jelenleg nem folytat tárgyalásokat brókerrészlegének eladásáról, hanem inkább annak erősítésén fáradozik, kihasználva versenytársai, így a Merrill Lynch, a Citi, illetve a Wachovia nehézségeit.

A UBS Financial eladását ráadásul könyvelési kérdések is nehezítenék, elemzők szerint ugyanis az eredeti akvizíción történő hatalmas leírások elkerülése végett csak sok milliárd dollárért értékesíthetnék az egységet, amelyre a jelenlegi válságban vajmi kevés esély mutatkozik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!