A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 10 milliárd forinttal, azaz 0,3 százalékkal növekedett februárban, ami egyrészt a 23 milliárd forintos nettó visszaváltásokból adódik, másrészt pedig az egyes alapok pozitív teljesítményéből. Az alapok jó teljesítménye növekedésbe fordította a befektetési alapok vagyonát. A hónap végén a Bamosz-tagok összesen 3193 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (60,3 százalékát) adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon februárban mindössze 0,05 százalékkal csökkent és ezúttal a kép az egyes alapkategóriák estében meglehetősen hasonló.

A hónap vesztesei ezúttal is a pénzpiaci alapok, ahonnan 14,7 milliárd forint áramlott ki, ami azonban már csak 0,73 százalékos csökkenést indukált a pénzpiaci alapok vagyonában. Érdemes megjegyezni, hogy az eurós és dolláros pénzpiaci alapok esetében már a vevők kerültek túlsúlyba, azaz itt már nem csak a hozam okozott vagyongyarapodást.

A kötvényalapok esetében a szabad futamidejűeknél már a vételek kerültek túlsúlyba, igaz arányait tekintve ez a legkisebb kategória. Bár a hosszú és a rövid kötvényalapoknál még inkább visszaváltottak a befektetők, a kötvényalapok esetében így is már 0,36 százalékos vagyonnövekedést tapasztalhattunk.

Bár itthon szerényebb mértékben, de folytatódott a részvények árfolyamának emelkedése. A hónap nyertesei a feltörekvő országok részvényei voltak. Bár a részvényalapoknál is az eladók dominanciája volt érezhető, hiszen a nettó visszaváltások megközelítették az 1,4 milliárdot, de ezzel együtt is a részvényalapok vagyona 2,8 százalékkal nőtt.

Ebben a hónapban a tőkevédett alapoknál pozitív volt az időszaki értékesítés (3,4 milliárd forint), összességében pedig 1,2 százalékkal nőtt az itt kezelt vagyon.

Az abszolút hozamú alapoknál kicsivel kisebb volt a nettó időszaki értékesítés (3,1 milliárd forint), de a magasabb hozamnak köszönhetően az ebben a kategóriában kezelt alapok vagyona 3,75 százalékkal növekedett.

A nyilvános ingatlanalapoknál ugyanakkor némileg csökkent a már egy ideje tartó tőkekivonási trend. Decemberben 12 milliárd forint távozott ezekből az alapokból, míg az év első hónapjában 18 milliárd, addig februárban már csak 8 milliárd. Mindez 1,8 százalékos csökkenést indukált az ingatlanvagyonban.

A kisebb kategóriákat illetően a vegyes alapok viselkedése belesimult a trendbe. Az időszaki visszaváltások közel 2 milliárdot tettek ki, a vagyonuk mindössze 0,4 százalékkal csökkent.

Az árupiaci alapok az lendülete megtört februárban, már ami a tőkebeáramlást illeti. A kezelt vagyon azonban mindössze 0,2 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban.

A zártkörű alapok vagyona ezúttal is nőni tudott mintegy 513 millió forinttal és a vagyonban összességében 2,4 százalékos gyarapodást láthattunk.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!