Megvan, miért zuhannak a Lukoil-részvények

Az elmúlt mintegy három hónap legnagyobb esését produkálták hétfőn a második legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil részvényei, miután a társaság élt azzal az opciós jogával, amelynek keretében 5 százaléknyi részvényét vehette vissza a ConocoPhillpstől, 2,38 milliárd dollárért.
NAPI, 2010. szeptember 27. hétfő, 14:52
Fotó:

A Bloomberg beszámolója szerint a Lukoil-részvények 3,3 százalékkal 1740 rubelre estek Moszkvában - ez július 1. óta a legnagyobb napon belüli árcsökkenés.

Az orosz olajtársaság ma jelentette be, hogy 42,5 millió részvényét vásárolta vissza a Conocótól - ezt később az amerikai cég is megerősítette. Szeptember 26-án járt le az az opció, amely lehetővé tette, hogy a Lukoil 11,6 százaléknak megfelelő részvénypakettjét vegye meg papíronként 56 dolláros áron az amerikai társaságtól.

Az áresés a Citigroup egyik szakértője szerint részben azzal magyarázható, hogy bizonytalan, mi lesz a pakett vissza nem vett részének sorsa, részben pedig azzal, hogy a Lukoil közölte, nem pályázik két, Oroszország sarkvidéki részén fekvő olajmezőre. Utóbbi azzal vált nyilvánvalóvá, hogy az orosz erőforrás-minisztérium illetékese közölte, a Basnyefty és a Szurgutnyeftyegaz maradt ringben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK