Az első negyedév nem volt túl bíztató a budapesti tőzsdén, az index összességében több mint 17 százalékot esett. Tegyük hozzá, hogy más piacokon sem volt rózsás a helyzet; a befektetők masszív eurószázmilliárdokat buktak összességében a tőkepiacokon.

Ami a folytatást illeti, a szakértők szerint nem lehet túl hamar gyökeres fordulatra számítani. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint mivel a budapesti piacra is a globális hangulat hat, és ott nem várható pozitív fejlemény, ezért Budapesten sem számít szárnyalásra. Úgy véli, hogy a kormányválságnak csak átmeneti hatása lesz, azonban javítana a helyzeten, ha az mégis hamar megoldódna. Herczenik szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy nem várhatók kedvező adatok Amerikából, sőt, a második negyedévben akár ez eddiginél is gyengébb konjunktúraszámok jöhetnek ki. Ezért az elemző az elmúlt negyedévre jellemző hektikusságra számít.

Leírások jönnek

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint kiszáradt a magyar piac; - ahogy a leírásokkal terhelt bankok vezérei is kommunikálják mostanában - kihívásokkal teli negyedévre számíthatunk a globális környezet miatt. A második negyedévben még jönnek a leírások a pénzügyi szektorban (ami egyre inkább Európát is eléri), ám a reálgazdasági hatások is a második negyedévben jelentkeznek majd, ami negatívan befolyásolja az amerikai és a globális profitkilátásokat. Nemcsak a vagyon csökken, hanem a magas üzemanyag- és élelmiszerárak miatt a költések is visszaesnek, pedig az amerikai GDP 70 százaléka a fogyasztásból származik (most már az amerikai lakosság 95 százaléka fél inkább a magasabb energiaáraktól, mint a recessziótól).

Emellett az Egyesült Államokban 2007-ig a pénzügyi szektor adta a vállalati profit 40 százalékát, de a teljes GDP-hez csak 15 százalékkal járult hozzá; az elmúlt időszakban a vállalati felvásárlások hajtották a szektort, ám most a bankoknak saját magukat is szinte képtelenek finanszírozni, nemhogy a felvásárlásokat - mutat rá az elemző. Ázsia erős, és a gyenge dollár is segít az amerikai cégek exportjának, de nem lesz képes megmenteni Amerikát rövid távon, pontosabban havi távlatban.Herczenik azonban úgy véli, hogy hosszú távon gondolkodóknak már most érdemes vezető magyar részvényeket vásárolniuk, mert fundamentálisan jó beszállási pontoknál járnak. Természetesen az is elképzelhető, hogy lesznek még alacsonyabban is az árak, és akkor még jobb üzlet a vétel. Úgy véli, hogy a nemzetközi ingadozásra leginkább az OTP-papírok a legérzékenyebbek, de 7 ezer forint alatt mindenképpen megéri ezekből vásárolni; persze rövid távon a hullámzáson is lehet keresni.

Belpolitikai kockázat

Ami a belpolitikai válságot illeti, Sarkadi szerint "bika piacon" a belpolitikai események sem okoznának problémát, sőt még növelhetné is forgalmat, hiszen számos befektető vásárolt anno bizonytalanság esetén, megvették az eséseket. Azonban a jelenlegi helyzetben a befektetők úgy vélhetik, hogy a 2009-es év költségvetése és a konvergenciaprogram veszélybe kerül. Így nem lesz vételi erő, ami könnyen az árfolyamok lemorzsolódásával járhat.

Nyári Zsolt, a KBC üzletkötője úgy véli, hogy a mostani belpolitikai válság miatt a magyar politikát nem napi szinten követő külföldi befektetők eladási hullámot generálhatnak. Szerintük ugyanis ha a költségvetési kiigazítás léket kap, akkor a kormány elindulhat az osztogatás felé. A bróker ugyanakkor úgy véli, hogy a jelenlegi áraknál alacsonyabb szintek fundamentálisan nem indokoltak; jelenlegi árfolyamokon is inkább olyanok adnak el, akik kiszállnak a piacról.

Nyári szerint az OTP például nem érintett a jelzáloghitel problémában, így nem volna szabad egy kalap alá venni azokkal az amerikai bankokkal, amelyek rengeteg pénzt veszítettek. A bank menedzsmentje 10 százalékos növekedést vár; az üzletkötő szerint ezen az árszinten érdemes felhalmozni a részvényt. A Magyar Telekom jó helyen van ezen az árfolyamon, várhatóan az osztalék előtt megindul felfelé az árfolyam. A Mol esetében az emelkedő finomítói árrés húzhatja fel az árfolyamot; a belpolitikai válságnak erre a szektorra kell a legkevésbé hatnia. A Richter jelenleg alulértékelt, a reális árfolyam 20-25 százalékkal volna magasabban Nyári szerint.

Érdemes beszállni

A Raiffeisen elemzője úgy látja, hogy a Magyar Telekom papírjai a magas osztalék miatt vonzók, hiszen a 800 forint körüli árfolyam melletti 74 forintos osztalék 9 százalékos hozamot jelent. ha azonban az árfolyam befészkeli magát 800 forint alá, akkor könnyen leszaladhat 750 forintig, ahol már 10 százalékos hozamról beszélünk. Az ezen az árfolyam bevásárlók kétféle forgatókönyvön gondolkozhatnak: az osztalékot teszik zsebre nyereségként, vagy pedig miután az árfolyam mindig emelkedik osztalékfizetés előtt, az árfolyamnyereséget használják ki - állítja Herczenik. Még jobbnak ítélhető a Magyar Telekomba történő befektetés, ha az állampapírok hozama is csökken. A Telekom jellemzője még a kiváló cash-flow termelőképessége; a cég azonban várhatóan nem emeli az osztalék mértékét, mert akvizíciót szeretne. Kétségtelen, hogy a hosszabb távon jót tenne a papír megítélésének egy jó akvizíció.

Herczenik szerint a gyógyszergyártók jó árszinten vannak, ám bevételeik dollárban képződik, az amerikai valutától pedig nem lehet csodát várni egyhamar. Miután amúgy is lassan mozgó papírokról van szó, így inkább hosszú távú befektetésként jöhetnek szóba. A Mol esetében inkább az a kérdés, hogy képes lesz-e a cég bármiben is előrelépni a horvát INA-val kapcsolatban, valamint hogyan dönt az Európai Bizottság a Mol-OMV-ügyben? A részvény 20 ezer forint környékén jó befektetés lehet.A Cashline elemzője úgy véli, hogy a globális és a belpolitikai hatásoknak leginkább az OTP és a Magyar Telekom papírjai lesznek kitéve, mert ezekre hat leginkább a forint árfolyamának változása és az állampapírpiaci hozam alakulása.

Sarkadi szerint a Mol és a Richter kevésbé reagálják le a veszélyt, de nem menekülhetnek az abszolút értékű csökkenéstől. Az üzletkötő szerint a következő hetekben inkább emelkedés valószínű, hiszen jelenleg a BUX 10 ezer pontra van eddigi rekordjától, és a piacon is van igény az emelkedésre. Nyári az elkövetkező negyedévre nem vár visszaesést, hiszen a piaci fundamentumok már nem indokolnak nagyobb esést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!