A befektetők a múlt héten 1 milliárd dollárt vontak ki a feltörekvők piacairól a befektetési alapokon keresztül, valamint további 516 milliót a fejlődő ázsiai országokból - jelentette a Bloomberg az EPFR Global, a globális piacmozgások elemzésével foglalkozó intézetre hivatkozva. Az MSCI fejlődő országokkal foglalkozó indexe - amely a 2009-es évben 75 százalékos növekedést produkált - január közepi csúcsa óta 12 százalékot süllyedt, pénteken pedig további 2,6 százalékkal került lejjebb, egészen a négyhónapos mélypontnak számító 902 pontig, így jelezvén, hogy nincs minden rendben a fejlődők piacain. A befektetőknek oka van az aggodalomra, hiszen a görög példából kiindulva az érintett államok döntéshozói egyre sürgetőbb problémának tekintik a költségvetési hiányt. A fejlődő országok valutájának gyengülése - például a dél-koreai won és az indiai rúpia mélyrepülése - sem növeli a befektetői étvágyat a térségben, értékeli a helyzetet az EPFR Global. A kínai és indiai befektetésekkel foglalkozó alapok is nagy veszteségeket szenvedtek. Indiában az alapok tőkéje 180 millió dollárral csökkent, ami az elmúlt egy és egy negyedév legnagyobb esése; a Sanghaji Tőzsde indexe pedig az idei 10 százalékos csökkenésével a világ 10 legrosszabbul teljesítő értékpapírpiaca közé került. A JPMorgan januári értékelése sem bízik a további emelkedésben ezeken a piacokon 2010 első felében, a központi bankok monetáris szigorításával és az infláció csökkentésével számol. A Bank of America - Meryll Lynch Global Research ezzel ellentétes állásponton van, szerintük a kínai részvények most érték el mélypontjukat és a szigorítással kapcsolatos aggályok is túlzóak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!