A brókercég szakértői az eredményprognózishoz fűzött kommentárban kifejtik: a szabályozási környezet módosulása miatt az utóbbi 12 hónapban dinamikus mértékben nő azoknak a fogyasztóknak a száma, amelyek a szabályozott (közüzemi) piacról a szabad piacra lépnek át. Ez a folyamat alapvetően kedvezőtlen érinti a Démász Rt.-t, így a vállalat árbevétele csak egy mérsékelten emelkedő pályán mozog. A brókercég becslése szerint a társaság negyedéves árbevétele az bázisidőszakhoz képest 5 százalékkal 22,45 milliárd forintra növekedhet. Idén január és március között a vásárlási árak gyorsabb ütemben növekedtek mint az eladási árak, amelyek operatív szinten megemelték a költségeket, valamint marzs beszűküléséhez vezetett. A vállalat létszám-leépítési tervével összhangban a személyi költségek várhatóan 2 százalékkal csökkennek majd. A beruházási kiadások és az amortizációs leírások tovább mérséklődnek. Ennek megfelelően éves szinten az üzemi eredmény várhatóan 26,6 százalékkal 1,97 milliárd forintra fog bővülni. A csökkenő beruházások elősegítik a vállalat adósságállományának és a kamatkiadásainak a csökkentését, ám kedvezőtlenül hat a vállalat pénzügyi eredményére, hogy a cég ezeket a fejlesztéseket forintban denominált hitelekkel finanszírozta, így a 2006 első negyedévében látott hozamemelkedés megnövelheti a pénzügyi kiadásokat. Előreláthatóan a pénzügyi veszteségek éves szinten 11,6 százalékkal emelkednek majd, az effektív adókulcs pedig 16 százalékos lesz. A Concorde-elemzés alapján a Démász nettó nyeresége negyedéves eredménye 1,37 milliárd forintra hízhat az előző év azonos időszakában elért 1,06 milliárd forintról. Az elemzők összességében úgy vélik, hogy a vállalat hosszabb távú osztalékfizető képessége továbbra is jó. Így megerősítik a Démász-részvények 19 ezer forintos év végi célárát, s felhalmozásra ajánlják a papírt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!