A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Kicsi forgalom mellett oldalazásba váltottak az elmúlt hetekben az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén, az elmúlt két hétben a vezető részvények árfolyamában lényegében nem történt technikailag semmi igazán említésre érdemes esemény. A BUX index nem tudott újabb, magasabb csúcsot produkálni, de esés sem következett be. Az index változatlanul az augusztus eleji és októberi csúcsok által meghatározott enyhe csökkenő és a szeptemberi és a novemberi mélypontok által meghatározott emelkedő trendvonal között kialakult háromszög alakzatban mozog. A forgalom ugyan alacsony, de nem klasszikusan a háromszög alakzatokban tapasztalható forgalomelpárolgás jeleit mutatja. Ráadásul egy háromszög alakzat ereje akkor a legnagyobb, ha a szélessége kétharmada-háromnegyede között tör ki belőle az árfolyam, egyelőre azonban úgy tűnik, inkább a kioldalazás mellett döntött a piac.

A BUX indexet felfelé jelenleg ellenállások hada várja, az első fontos ellenállási zónát a 18 000 és a 18 200 közötti sáv jelenti, majd a jelenleg 19 400 pont körül tartózkodó, a tavasz óta tartó csökkenést jellemző csökkenő trendvonal, s végül 20 000 pontnál a 200 napos mozgóátlag. Így ha a felfelé irány lesz az úr a piacon, az várhatóan elég nehézkes lehet. Lefelé a legerősebb támasz az október eleji mélypont, de a több kis támasz között az első a háromszög alsó szára 17 000 pontnál. Mivel egyelőre új csúcs nem alakult ki az index grafikonján, ezért a jelenlegi szintekről inkább a lefelé mozdulás a valószínű, a piac október óta tartó mozgása pedig igazából oldalazó mozgás, amelyben a korábbi nagy eséseket emésztik a szereplők.

A háromszög alakzatból való kioldalazás mellett döntött a piac

Az OTP árfolyama két kulcsszint közé szorult, a 3600−3800 forintos ellenállás és a 2800 forint körüli támaszszint között ingadozik az árfolyam. A napokban a 3800 forintnál történt letörés óta kialakult rövidebb távú csökkenő trendvonalát próbálja áttörni az árfolyam, a forgalom viszont az igazi kitöréshez egyelőre kevés. A kép még mindig több, nagyjából azonos szinten elhelyezkedő mélypontokat és közöttük alacsonyabb csúcsokat mutat, ez egyelőre csökkenő háromszög, azonban ahogy múlik az idő, itt is van esély kioldalazni a veszélyes alakzatból. Hosszabb távon a chartot még mindig uralja az a dupla csúcs, melynek célára pesszimista esetben 2000 forint alatt található. A Mol folytatta mozgását az ékszerű alakzaton belül, miután 19 000 forint közelében csökkenő trendvonalába ütközött az árfolyam. Az ék alsó szára 17 500 forintnál található, egy markáns ez alatti zárás esetén a cél az ék alja lehet 14 000 forintnál, ha viszont a jelenlegi szinteknél 2-3 százalékkal feljebb tudna zárni (mondjuk 18 500 forint körül), az pozitív fejlemény lenne, hiszen csökkenő trendjének törését jelentené. A Telekom árfolyama gyakorlatilag meg sem rezdül az utóbbi hetekben, változatlanul az 525-530 forint közötti szint jelenti a legfontosabb gátat a papír árfolyamában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!