Mérsékelte veszteségeit Európa a zárásra

Az euróövezet vezető részvénypiacai nap közbeni mélyrepülésük után 1 százalék alatti veszteséggel zártak pénteken, a Footsie pedig alig mérhetően emelkedett.
NAPI Online, 2009. január 23. péntek, 18:33
Fotó:

Az energiacégek részvényei kezdeti gyengülésüket emelkedésre váltották délután, miután az olaj ára 42 dollár fölött stabilizálódni látszott. A BG Group, a Royal Dutch Shell és a Total papírja 2-3 százalék között tudott drágulni, a BP viszont 0,5 százalékkal alacsonyabb záróárat ért el, mint csütörtökön.

Az esésben a bankok és bzitosítók vették ki leginkább a részüket. A BNP Paribas és a Société Generale papírjai egyaránt jócskán 5 százalék fölötti veszteséget produkáltak, de a HSBC árfolyama is 2 százaléknál többel gyengült. A Barclay's részvénye több mint 13 százalékkal lett olcsóbb pénteken, dacára annak, hogy társaság tavaly nyereséges volt a leírások után is - idézte az Independent John Varley-t, a cég vezérigazgatóját. Az Allianz 3, az AXA pedig 6 százaléknál nagyobbat gyengült.


Általánosságban inkább a negatív hírek hatottak az európai börzéken a hét utolsó kereskedési napján. A brit GDP a vártnál nagyobb mértékben, 1,5 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben. Az UBS pénteki részvénypiaci jegyzete szerint pedig Európában az osztalékok átlagosan 10 százalékkal estek vissza 2008-ban, idén pedig 3 százalékkal csökkennek.

A londoni FTSE 0,01 százalékkal emelkedett, a frankfurti DAX 1, a párizsi CAC 40 index pedig 0,7 százalékkal gyengült pénteken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK