Az OTP Bank Rt. október 1-jétől konszolidálja a bolgár DSK Bankot, ami alapvetően az OTP tőkemegfelelési mutatójában hoz változást. Ez szeptember 30-án 17,28 volt, a 311 millió euróért megvásárolt DSK-t, mint pénzintézeti befektetést ebből levonva a mutató 10,5 százalékra csökken. Spéder Zoltán, az OTP Bank Rt. alelnöke szerint a jelenleg ismert tranzakciók nagyságát figyelembe véve egy közeljövőben végrehajtandó akvizíció nem okozna gondot a hitelintézet számára. (A vásárlások rontják a tőkemegfelelési mutatót, aminek legalább 8 százaléknak kell lennie.) Október 1-jétől amortizálja az OTP a DSK-t, a 311 millió eurós vételár saját tőkén felüli részét 60 hónap alatt számoljk el. Ez havonta 715 millió forintot jelent, vagyis emiatt összesen több mint 2 milliárd forinttal romlik a negyedik negyedéves OTP-eredmény. A DSK kilenchavi eredménye egyébként a vártnál jobb, a 48 millió levás nyereség arra utal, hogy 10 körüli P/E-vel vették meg a vezető bolgár bankot. Az OTP Banka Slovensko üzemi szinten pozitív nulla (kétmillió korona, 12 millió forint) eredményt ért el. Ezt a tartalékképzés lerontotta, így az adózott eredmény 96 millió forintos mínuszt mutatott. Pozitív fejlemény, hogy a harmadik negyedévben a bevételek már stabilan meghaladják a kiadásokat. Az OTP vezetése továbbra is fenntartja azt a prognózist, hogy 2006-ra a jelenlegi és később megszerzendő külföldi leányvállalatok adják a bankcsoport eszközeinek és profitjának 25-30 százalékát. Mindez előre vetíti a további terjeszkedést, hiszen jelenleg a szlovák és a bolgár érdekeltség együtt még eszközökben sem éri el a 15 százalékot. A mai sajtótájékoztatón Spéder Zoltán Albánián kívül konkrét akvizíciós célpontot nem jelölt meg, ám utalt arra, hogy az OTP különös figyelemmel követi a szerbiai privatizáció fejleményeit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!