A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Szó sincs buborékról az arany piacán a feltehetően nem teljesen elfogulatlan, a kistermelőket tömörítő Arany Világtanács múlt heti jelentése szerint, míg mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a tartalékolási funkció hajtotta növekedésnek előbb-utóbb vége szakad. Az elmúlt hét eseményei a további erősödést jóslókat igazolta. Hétfőn - többnapi folyamatos csúcsdöntést követően - egy unciáért már 1280 dollárnál többet is kellett adni, mert a piac úgy látta, hogy az alacsony kamatkörnyezet, a piaci likviditás növekedése és a gyengülő dollár egyaránt árfelhajtó tényező lesz rövid távon. Az indoklás csupa spekulatív megfontolást említ, ami viszont éppen a buborékelmélet híveit igazolja.

Ezzel szemben a világtanács elemzése a fundamentális tényezőket részesíti előnyben. Eszerint az arany piacán éppúgy Kína kereslete a meghatározó, mint az olajnál. Kínában sokáig tiltották a befektetési célú aranyvásárlást, és amióta ezt 2001-ben feloldották, folyamatosan nő a kínai magánszemélyek tulajdonában álló aranykészlet. Az egy főre jutó arany mennyisége azonban még mindig nem éri el az európai, de még a vietnami szintet sem, így bőven van tere az emelkedésnek.

A tanulmány másik fontos megállapítása, hogy az ipari célú aranyvásárlás is emelkedik a közeljövőben, mert a chipgyártás felszálló ág előtt áll, és az elektronikai ágazat a nemesfém egyik legnagyobb felvásárlója. Harmadik tényezőként a tanulmány a jegybankok aranykeresletét említi. Tény, hogy több ország jegybankja vásárolt az utóbbi időben aranyat, de ez csak akkor lenne érdekes, ha tudnánk, hogy mennyit adott el.

A másik oldalon azok állnak, akik szerint a spekulatív vásárlás mozgatja a piacot, divatos szóval tehát buborék alakult ki az arany piacán. Az utóbbi időben hajlamosak vagyunk mindenben buborékot látni, de az tény, hogy az arany ára az ipari célú felhasználásnak a válság kitörése óta tartó csökkenése ellenére emelkedett az elmúlt két évben több száz százalékkal, ami legalábbis elgondolkodtató. Ráadásul a luxusipar sincs a legjobb bőrben az utóbbi időkben, márpedig ennek vásárlóközönsége és annak fogyasztási szokásai feltehetőleg mutatnak némi hasonlóságot az arany keresletével.

Az ár tehát legalábbis részben a fundamentális tényezőkkel szemben emelkedik, ami viszont nem jelenti azt, hogy a kereslet egyik pillanatról a másikra megszűnhet vagy számottevően csökkenhet. A megtakarítási vagy befektetési célú vásárlás ugyanis, ha tetszik, ha nem, maga is fundamentális tényező, amennyiben képes tartósan befolyásolni az árszintet.


Crédit Agricole Corporate & Investment Bank Magyarországi Fióktelepe

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!