Goran Saravanja nem kívánt válaszolni arra a sajtóinformációra, ami szerint a veszteséges működés és az európai uniós gazdasági válság miatt az INA valóban bezárja-e a sziszeki (Sisak) olajfinomítóját, arra hivatkozva, hogy ebben még nincs döntés. Azt azonban elmondta, hogy a finomító működése nem nyereséges, tavaly 1250 millió kuna (1 kuna 41 forint) veszteséget ért el a kőolajtermékek iránti kereslet csökkenése, illetve az Egyesült Államokbeli cégek technológiai előretörése és európai piacszerzése miatt.

Mint kifejtette, az INA a múlt évben nyereségesen gazdálkodott, de a finomítói üzletág már az idei első félévben 800 millió kuna veszteséget ért el.

"Megvizsgáljuk minden elemét az üzleti működésünknek, és arra koncentrálunk, ami a legjövedelmezőbb. A pénzügyi adatokból látható, hogy a kutatás és a termelés jelenti a fő bevételi forrást" - jelentette ki a közgazdász.

Goran Saravanja azt mondta: az elmúlt napokban "nem logikus" érveket lehetett hallani arról, hogy az INA üzleti érdekeit szándékosan rongálják a magánbefektetők, például a Mol Nyrt. Hozzátette, hogy az INA idén 665 millió kuna befektetést hajtott végre, az elmúlt két évben pedig további kétmilliárd kunát. Ennek kapcsán hangsúlyozta: az INA nagyon fontos szerepet tölt be a Mol-csoportban a kutatás és a termelés területén, és ugyanígy fontosak a cég számára az itt dolgozó kiváló szakemberek.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!