A forint eheti gyengülése több dologgal magyarázható - értékelte a magyar deviza teljesítményét Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Egyrészt a piac arra számít, hogy az MNB kedden nem konvencionális intézkedéseket jelent be, amelyek gyengíthetik a forintot. Nem kamatcsökkentésről, hanem más típusú intézkedésről lehet szó - véli Németh.

A forintgyengüléshez hozzájárult az is, hogy a nemzetközi piacon romlott és inkább negatív lett a feltörekvő piacok megítélése. A forinthoz hasonlóan a feltörekvő piaci devizák közé sorolt lengyel zloty, a román lej és a dél-afrikai rand is gyengült. Nem volt szó nagyobb eladási hullámról vagy menekülésről ezeken a piacokon, de a negatív hangulat érezhető volt - értékelt az elemző.

A jövő héten a Fed döntése lehet meghatározó a forint számára. A piacok kamatemelést várnak az amerikai jegybankároktól. A legfontosabb kérdés Németh szerint az, hogy az esetleges amerikai kamatemeléshez milyen kommentárt fűz a Fed. Ezen belül pedig a piacok számára az lesz a fontos, hogy a kommentárból kiderül-e majd, jövőre hogyan alakulhat a kamatpálya. Elképzelhető az is, hogy a Fed nem emel, ami a dollár gyengülését eredményezné, a forintot pedig erősítheti. Ugyanakkor nem ez az alapforgatókönyv, mivel a legtöbben kamatemelésre számítanak.

Az euró árfolyamában 318 és 320 forintnál van egy erősebb küszöb, amit nehezebben törhet át az árfolyam. Emellett a 320 forint feletti euróárfolyam már kényelmetlen lehet az államadósság csökkentése szempontjából is - véli a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!