A tőkepiaci folyamatok mozgatórugója továbbra is a jegybankok monetáris politikájának iránya - derül ki a Quaestor-csoport ma bemutatott friss előrejelzéséből. Miután a különböző gazdasági centrumok a növekedés beindulásának eltérő jeleit mutatják, ezért a jegybanki politikák is eltérő fázisban vannak. A figyelem középpontjában továbbra is a Fed pénzpumpájának szűkítésével kapcsolatos vélekedések állnak, és ott is maradnak egészen a következő év tavaszáig - fogalmazott Háda Bálint, a csoport vezető elemzője.

Talán az USA-ban a legsikeresebb a jegybanki élénkítő politika, talán itt a legjobb a helyzet - fogalmazott Háda Bálint.
Az elemzés szerint az Egyesült Államok javuló növekedési kilátásai a Fed lépése nélkül is az állampapír-piaci hozamok emelkedését eredményezhetik. Az emelkedő hozamszint pedig a fejlődő piacokról hazaterelheti az ott parkoló befektetéseket. Ha a pénteki munkaerőpiaci adat a vártnál jobb lesz, arra a tőzsdék - a taperingveszély miatt - kedvezőtlenül reagálhatnak.

Európában a gyenge, jóllehet stabilabb növekedési kilátások és kedvező inflációs környezet miatt az EKB - a németek politikai támogatását is élvező - laza monetáris politikát fog folytatni a következő hónapokban is. A várakozások szerint csak 2015 április-májusban kerülhet sor az első kamatemelésre, és ekkorra várható a Fed első hasonló lépése is.

Még nem hoznak sok munkahelyet a beruházások

Ami a magyarországi helyzetet illeti, a növekedés beindulni látszik, de a bővülés szerkezete továbbra sem megnyugtató. A Quaestor idénre 0,5, jövőre 1,4 százalékos GDP-növekedést prognosztizál, ami jócskán elmarad a kormányzati előrejelzésektől. Háda a friss hazai GDP-adatok kapcsán pozitívnak nevezte a beruházások és az export növekedését, illetve azt, hogy a lakossági fogyasztás is legalább egy kis plusszal tudott hozzájárulni a növekedéshez. Termelési oldalon a mezőgazdaság tett brutális hozzájárulást a növekedéshez, de ez épp a jövőre vonatkozóan rejt bizonytalanságot, hiszen nem lehet tudni, milyen lesz az időjárás.

Visszatérve a beruházásokhoz, itt további élénkülésre volna szükség ahhoz, hogy a munkanélküliség érdemben csökkenjen - utóbbi pedig a lakossági fogyasztást erősítené. A harmadik negyedévben is meghatározó volt a növekedésben az állami beruházások aránya, vagyis vélhetően az állami építőipari megrendelések állhatnak a háttérben, miközben az ipar hozzájárulása a várakozások alatt alakult. Legalább még két negyedévet kell várni ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, valóban fordulat történt beruházási fronton.

Forrás: Quaestor


Gyengülhet a forint, de egy kamatemelés fordíthat

A kedvező belső környezet az MNB számára lehetőséget teremt arra, hogy a következő év elején irányadó kamatát 3 százalék alá csökkentse. Az infláció a következő év első hónapjaiban egy százalék alá is benézhet, így ha a világban érdemben nem romlik a kockázati helyzet, folytatódhat a hazai kamatcsökkentési sorozat. A nyugati befektetők 2,8 százalékig tolerálnák az enyhítést, ennél kisebb alaprátának nem feltétlenül örülnének. A bóvlikategóriába sorolt Magyarországnak fenn kell tartania egy kamatprémiumot, hogy a befektetőket megtartsa - a Quaestor szerint már ennek határán vagyunk. A jegybankelnök talán ezért is szorgalmazta a hitelminősítőkkel történő tárgyalásokat, hiszen a további vágásnak csak ez adna teret - fogalmazott Háda Bálint.

A külső környezetben történő változás - egy esetlegesen kiújuló európai adósságválság; vagy az amerikai gazdaság élénkülése, illetve az amerikai jegybank kötvényvásárlási programjának szűkítése - azonban hirtelen, nagyfokú irányváltást hozhat a kamatpolitikában, így a jövő év végére 4 százalékos alaprátát jósol a Quaestor, sőt két év alatt a kamat a 4,5 százalékot is elérheti. A forint alapesetben az öt éve érvényes gyengülő pályáján marad, a következő év elején még 300-310 között mozoghat az euróárfolyam, ám ha jön kamatemelés, az erősítheti a hazai devizát. Ha viszont erősödik a belföldi fogyasztás, az az importkeresleten keresztül forintgyengítő hatású lehet.

 

Forrás: Quaestor

Továbbra is a hosszú távú, zölddel jelzett emelkedő trendvonal felett mozog az euró-forint árfolyama, mely fontos támaszt képez 292-nél. Felül pedig egy csökkenő trendvonal rajzolódott ki, mely 300-nál jelent ellenállási szintet. A két trendvonal között év végére, jövő év elejére elfogy a hely, így nagyobb elmozdulásra számíthatunk. A jelenlegi technikai kép alapján 60 százalékos valószínűséggel az ellenállás kerül áttörésre, és forintgyengülés indulhat. Ez esetben a következő fontos állomás 307-nél húzódik, mely korábban több alkalommal állta útját az emelkedésnek.

Reménykedhetnek frankhitelesek

Maradva a devizapiacon, a Quaestor kedvencének a dollár és az angol font számít, az elemzés szerint érdemes az eurót, a frankot és a jent is fontra, dollárra cserélni. Az euró ellen a gyengébb növekedési kilátások, jen ellen a jegybanki likviditásnövelő program szól, míg a frank ellen az, hogy nincs olyan globális pánikhelyzet, ami menekülést és ezzel a svájci deviza erősödését idézné elő. Mindezzel együtt az elemző nem számít frankgyengülésre, inkább csak stagnálásra van kilátás. (A hazai frankhitelesek helyzete persze attól is függ, hogy az euróval szemben a forint merre mozdul el. A szerk.) Háda szerint az euró dollárral szembeni őszi erősödése nem volt megalapozott, az ugyanis a forgalom csökkenése mellett zajlott le, így óvatosság indokolt. Úgy tűnik, az árfolyamban egy-két hónapos távon fordulat következik be, a kurzus 1,33 felé mozdulhat el. A Bézs könyv szerdai publikálását követő dollárgyengülés átmeneti lehet - vélte az elemző.

Az olaj jegyzése hamarosan 120 dollár fölé emelkedhet, az USA-iráni megegyezés sem enyhíti érdemben a feszültséget, hiszen a Korán szerint a hitetlenekkel kötött szerződést bármikor fel lehet mondani - fogalmazott Háda Bálint. Az arany az 1180 dollár körüli szinteket tesztelve gyengülhet, hiszen nincs pánik, nem kell menekülőre fogniuk a befektetőknek.

Tovább gyengülhetnek ugyanakkor a nyersanyagok és a skandináv devizák, továbbá a brókercégnél úgy látják, érdemes eladni a szóját, de a búzát, a kukoricát és a rizst venni volna célszerű. Az elemzők főként az egzotikus árucikkekben - kakaó, kávé - látnak jó vételi lehetőségeket, eladók lennének viszont a cukor piacán, ugyanis rendeződött a vita Indiában a világ második legnagyobb cukortermelő országában a cukorgyárak és a kormány között. Drágulhat a gyapot, mivel a szokatlanul hideg időjárás akadályozza a betakarítást és rontotta a termés minőségét az Egyesült Államokban. Négy hónapja nem látott ütemben drágult a narancslé, mivel a floridai ültetvények termését egy járvány tizedeli, de az átlagosnál hidegebb idő is szűkíti a kínálatot, amely 1990 óta nem látott szintre is csökkenhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!