A következő hónapokban négy fontos trend határozhatja meg az eszközárak mozgását a világon - írják friss előrejelzésükben a Credit Suisse stratégái. Ezek közül a legfontosabb, hogy várhatóan gyorsulni fog a világgazdaság növekedése. Becslésük szerint a globális GDP növekedési üteme a második negyedéves 2,7 százalékról a negyedik negyedévre 3,5-3,75 százalékra emelkedhet a bővülés sebessége, ez az első növekedés az elmúlt három év során.

Eközben csökkenni fog a globális gazdaság előrejelezhetőségével kapcsolatos bizonytalanság. Ezt segítheti, hogy az amerikai költségvetési deficit csökkenő tendenciát mutat, várakozásaik szerint ez a folyamat folytatódni fog. Segíti a stabilitást, hogy időközben Európában is beindult a növekedés, s az eurózóna bankjainak tőkeáttétele csökkenő tendenciát mutat.

Ugyanakkor ebben a környezetben várhatóan csökken a feltörekvő gazdaságok növekedési ütemének előnye a fejlett gazdaságokéhoz képest. Ennek fő okai, hogy a feltörekvő országok vezető cégei nagy tőkeáttétellel működnek, fokozottan kitettek a nyersanyagszektor irányában, ráadásul a munkaerő piac oldaláról lassacskán kapacitásproblémákkal kell szembesüljenek.

Várhatóan a következő időszakban emelkedésnek indulhatnak a kockázatmentes hozamok, a Credit Suisse becslése szerint 2014 második negyedévére a 10 éves amerikai államkötvények hozama elérheti a 3,1 százalékot.

Ha helyesnek bizonyulnak a feltételezések, akkor a Credit Suisse szakemberei szerint a következő időszakban érdemes lehet alulsúlyozni a tartós fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok részvényeit a portfóliókon belül. Ezeket ugyanis mind a négy említett hatás kedvezőtlenül érinti, ráadásul a szektor árazása jelenleg egyáltalán nem tekinthető alacsonynak. Érdemes lehet az amerikai részvényeket is alulsúlyozni, amikor ugyanis a globális gazdaság gyorsul, akkor rendszerint csökkenni szokott az amerikai részvénypiac jelenleg magas árazási prémiuma a többi piacéhoz képest. Ennek az árazási előnynek az elolvadását vonhatja maga után a makrogazdasági kockázatok csökkenése is. A japán részvénypiacot eközben érdemes lehet felülsúlyozni a bank szakértői szerint.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Szintén felülsúlyoznák a globális részvénypiacokat, viszont az arannyal kapcsolatban pesszimisták. Megítélésük szerint az említett négy trend közül legalább három az arany árfolyamának csökkenése irányába hathat. Árupiaci stratégájuk előrejelzése szerint a nemesfém árfolyama 2014 végére 1180 dollárra csökkenhet unciánként a jelenlegi 1300 dollár feletti szintekről.

Az arany árfolyama
Kép: Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!