Milliárdokat spóroltunk a villanyszámlán - megérezték az áramszolgáltatók

A válság erőteljesebb takarékoskodásra késztette a lakosságot, amit megérzett az Elmű és az Émász is - derül ki a cégek gyorsjelentéséből.
NAPI, 2009. szeptember 1. kedd, 10:16

Az egy évvel korábbinál 44 százalékkal kisebb első féléves eredményről számolt be gyorsjelentésében az Elmű, míg az Émász konszolidált nyeresége IFRS szerint 41 százalékkal lett kisebb, részben a fogyasztás csökkenése miatt.

A háztartási fogyasztás csökkenese mögött egyrészt a gazdasági visszaesés
(reálbér-csökkenes, munkanélküliség, stb.) következtében felerősödött takarékosság húzódik meg, másrészt a klimatizációs piac viszonylagos telítődése áll - indokolják az RWE többségi tulajdonában lévő áramszolgáltatók az első félévi bevétel és eredmény csökkenését.

A nem-lakossági fogyasztói szegmensben is megfigyelhető bizonyos konjunkturális bizonytalanság, bár kimondott fogyasztás-csökkenés egyelőre inkább csak egyes vállalkozásokat, semmint teljes szektorokat érint. A cég fokozódó versenyre szamít a stagnáló piacon.

A cégek szinte egyforma szöveggel készült gyorsjelentései leszögezik: az első féléves tevékenységet befolyásolta, hogy 2009. január 1-től kibővült
az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók köre a közintézményekkel, valamint azon nem-lakossági felhasználókkal, amelyek teljesítmény-igénye felhasználási helyeik összessége tekintetében nem haladja meg a 3*63 ampert.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK