A várakozásoknál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adat következtében csökkent az esélye, hogy a tengerentúli monetáris lazítás gyorsan véget ér. Ennek elméletben örülniük kellett volna a tőzsdéknek, és az euró erősödni is kezdett a dollárral szemben, azonban a piacok úgy látszik, jobban félnek most a szír hírektől. Márpedig a G20 találkozóról olyan hírek érkeztek, hogy az oroszok támogatnák Szíriát egy külföldi beavatkozás esetén, ami komoly aggodalmakat keltett a befektetőkben. Ennek hatására az amerikai piacok több mint 0,5 százalékos mínuszban voltak a magyar tőzsde zárásakor, így nem csoda, hogy a BUX is mínuszban zárt, mégpedig 0,7 százalékkal, ami 18 015 pontot jelentett záráskor.

A rossz nemzetközi hangulat mellett ráadásul magyar hírek is borzolták a részvénytulajdonosok kedélyeit. A bankokat ért devizahiteles ultimátum mellett az sem tett jót a szektor megítélésének, hogy az önkormányzati hitelek teljes átvállalását is meglebegtette egy kormányzati poltikus. Így nem csoda, hogy a napot az OTP szenvedte meg a legjobban, a bankrészvény ugyanis 1,8 százalékkal 4181 forintra esett vissza. Ezzel szemben az FHB egészen jól állta a sarat, 1 százalékkal 311 forintra csökkent az értéke.

Érdekes volt, hogy a Magyar Telekom árfolyamában nem mutatkozott meg, hogy viszonylag normális áron hosszabbította meg a cég a frekvencia pályázatokat. A rossz hangulatbna ugyanis a részvény értéke szintén 1 százalékkal 307 forintra esett vissza. A Mol a magas olajár ellenére sem szerepel túl jól, az olajtársaság papírja 0,6 százalékkal 16 050 forintra csökkent.

A nagyok közül egyedül a Richter emelkedett a hét utolsó napján, a gyógyszergyártó részvényének árfolyama 0,4 százalékkal 3700 forintra nőtt. Az Egis ezzel szemben 0,5 százalékkal 20 000 forintra hulott vissza.

Az új buszrendelések hírére napközben 3 százalék feletti pluszban is volt a Rába részvénye, végül azonban 1,8 százalékos többlettel 972 forinton zárt a részvény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!