A NAPI Gazdaság cikke

A részvénypiaci befektetők számára az év fennmaradó részét a következő három hét határozza majd meg - állítja David Callaway, a Marketwatch főszerkesztője. Amennyiben ugyanis a nagyvállalatok a harmadik negyedévet a vártnál jobb eredménnyel zárják és csak néhányuk ad ki profitfigyelmeztetést vagy számol be bizonytalan várakozásokról, akkor a szeptemberi tőzsdei szárnyalás akár év végéig, sőt esetleg tavaszig is kitarthat. Ha azonban a figyelmeztetések elkezdenek halmozódni, bekövetkezhet az a krízis, amelyet többen is prognosztizáltak az év ezen szakaszára. Márpedig a hét közepén napvilágot látott profitfigyelmeztetések (profit warningok) nyilvánvalóvá teszik, hogy a nyár kettős mumusa, a hitelpiaci válság és az árupiaci termékek, nyersanyagok hirtelen árfolyam-emelkedése nem múlt el nyomtalanul, és a szeptemberi száguldás ellenére a tőzsdék sebezhetőek maradtak.

A Thomson Financial rátett még egy lapáttal a helyzetre, amikor bejelentette, hogy az S&P-500 indexben szereplő vállalatok 2002 óta először zárhatják negatív eredménnyel a negyedévet.

Callaway szerint az egyik legfőbb indikátor, amelyet érdemes figyelemmel kísérni, az a pénzügyi szektor, ezen belül is elsősorban a bankrészvények. Köztudott, hogy a nagy bankok a nehezén túlvannak, hiszen a harmadik negyedben már mintegy 22 milliárd dollárnyi veszteséget írtak le és elbocsátottak több száz alkalmazottat.

Ha azonban azok a nagy pénzintézetek, amelyek még nem adták ki jelentéseiket, kétes várakozásokról és további várható veszteségekről számolnak be, az lényegesen sötétebb színezetet adhat az összképnek. A jövő hét hangulatát valószínűleg az 1987. októberi nagy tőzsdekrach húszéves évfordulója fogja uralni, illetve ennek kapcsán a találgatások, vajon megismétlődik-e az akkori összeomlás. A kérdés az, vajon a jelenlegi helyzet az 1998. augusztusira emlékeztet, amikor a Fed 50 bázisponttal emelte az alapkamatot, hogy csökkentse az ázsiai valuta- és az orosz hitelválság hatásait - ekkor kétévi emelkedés után esett vissza a piac -, vagy inkább az 1987-es helyzetre, amikor a tőzsdék októberi padlófogása után az év utolsó hónapjaiban már magához tértek a tőzsdék és onnan újabb felívelés következett.

Netán az 1991-92-es ingatlanpiaci összeomlás idejét éljük újra, amely számos amerikai bank csődjét és az USA-ban recessziót okozott? Csak a legcsökönyösebb bikák hiszik, hogy innentől csak felfelé vezet az út - írta Callaway.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!