A lengyel deviza eurójegyzése egészen 4,1656-ig szaladt fel csütörtök késő délelőtt azt követően, hogy a lengyel pénzügyminisztérium tegnap jelezte: a jövő évi költségvetés tervezett hiánya az idei közel kétszerese lesz.

Bár a hitelminősítők szerint ez a tényező nem befolyásolja az ország adósbesorolását (az S&P és a Moody's állásfoglalásáról bővebben itt olvashat), a befektetőknek mégsem a szájuk íze szerint való. Erről tanúskodott az a szerdai aukció is, melynek során a felajánlott ötéves államkötvényeknek mindössze a felére találtak vevőt.

Az euró/forint kurzusa a szerdai 271,30-as záróárfolyamhoz képest közel fél százalékot emelkedett, míg az euró/zloty jegyzése ennél jóval nagyobb mértékben, több mint 2 százalékkal ugrott meg nyitás óta.

A lengyel kormány túlköltekezési tervének ismeretében az egész régióval szembeni - amúgy is törékeny - bizalom megrendülhet.

Ezt csak erősíti a török gazdaság gyenge teljesítményéről szóló, csütörtökön nyilvánosságra hozott beszámoló. Eszerint a GDP az első negyedévi 13,8 százalékos visszaesés után 7 százalékkal csökkent a második negyedévben; a kedvezőtlen gazdasági teljesítményről szóló adat csak megerősítheti a kamatcsökkentésről szóló piaci várakozásokat Törökországban.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint a jelenleg 7,75 százalékon álló alapráta az év végéig 6,5 százalékra mérséklődhet, s akár már a szeptember közepén esedékes kamatdöntő ülésen is újabb, 50 bázispontos vágás következhet, ami csökkentheti a török deviza vonzerejét a nagyrészt carry trade-ben utazó nemzetközi befektetők számára.

A líra dollárjegyzése a szerdai 1,49 alatti értékekről csütörtök délelőtt 1,50 fölé emelkedett.

A feltörekvő piaci devizák helyzetét az sem javítja, hogy a dollár euróval szembeni jegyzése újra erőre kapott csütörtökön, s az 1,4580 fölötti szintekről 1,4550 alá - szerdai minimumértéke közelébe - csökkent.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint azonban ennek hatása egyre kevésbé kitapintható, hiszen a feltörekvő piaci devizák és a zöldhasú eurójegyzése között fennálló erős negatív korreláció az elmúlt időszakban gyengülni látszott.

A szakember szerint ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a dollár megítélésének változása jelenleg nem kizárólag a befektetői hangulattal, hanem egyéb tényezőkkel is összefügg. (A befektetők korábban amerikai állampapírokba rakták a pénzüket, ha biztonságos eszközt kerestek, ezt némileg kezdi felváltani az utóbbi időben az arany, amely árfolyama nem csak a dollárgyengülés miatt emelkedik.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!