Mindkét aukcióján több papírt adott el az ÁKK

Egy 12 hónapos diszkontkincstárjegy (D150401) és egy 3 éves változó kamatozású államkötvény (2017/C) aukcióját tartotta ma az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és mindkettőn a meghirdetettnél jóval több papírt adott el az intenzív kereslet láttán.
portfolio.hu, 2014. május 8. csütörtök, 13:38
Fotó: Napi.hu

A 12 hónapos papírnál a 60 milliárdos keretre 119,7 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet (és a nyomott hozamelvárásokat látva) az ÁKK 80 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. A kétszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 2,43 és 2,50 százalék között szóródtak, amelyek mellett az átlaghozam 2,47 százalékos lett. Ez 6 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi 12 hónapos másodpiaci referenciahozamnál, és 18 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű aukció átlaghozamánál.

Fontos megjegyezni, hogy időközben jelentette be az MNB azt a programját, amely a kéthetes jegybanki kötvények felől az állampapírpiacra igyekszik tőkét terelni, ami pedig jelentősen leszorító hatással járt a hozamomra, főként a rövidebb futamidejű konstrukciók esetén.

Az ÁKK által ma megtartott másik aukción a 30 milliárd forintnyi keretre igen erőteljes, 116,9 milliárd forintos vételi érdeklődés mutatkozott, amelyet látva az adósságkezelő 40 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.08 17:47

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html