Az amerikai igazságügyminisztérium vizsgálja a hiteltörlesztési kockázatra kötött származékos csereügyletek (CDS) piacát - írja a Bloomberg a pénzügyi adatszolgáltató Markit információja alapján. Az antitröszt részleg afelől érdeklődött a londoni cégnél, hogy van-e jogosulatlan hozzáférésük az árazási információkhoz és vajon a cégben tulajdonos bankok részvényesei hozzájuthattak-e ezekhez, ezzel előnyt szerezve a piacon.

A minisztérium továbbá azt kéri a Markittől, hogy számoljon be a kereskedés összértékéről, a kitettségeiről, a CDS-ek havi forgalmáról, illetve tájékoztassa a hatóságokat a tulajdonosi összetételről - többek között a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Morgan Stanley is érdekelt a társaságban. A Markit 1500 ügyfélnek szolgáltat adatokat a derivatív- és kötvénypiacokról és a legaktívabban kereskedett indexek tulajdonosa.

Korábbi információk szerint az amerikai jogalkotók szándékában áll, hogy megregulázzák az 592 ezer milliárd dolláros származékos ügyletek piacát - ezen belül a CDS-ek 2007 végén 62 ezer milliárd dollárt tettek ki. A kormány szeretné, ha az összes ilyen származékos ügylet mögött állna egy klíringház vagy regisztráltan zajlana.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!