Mennyi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aranytartaléka, és hogyan változott annak az értéke? - ezt a kérdést tette fel Volner János független országgyűlési képviselő Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének.

Matolcsy válaszában közölte: az MNB monetáris tanácsa hosszútávú stratégiai célokat figyelembe véve döntött úgy 2018-ban, hogy megtízszerezi az akkor 3,1 tonnás aranytartalékot 31,5 tonnásra növelve a mennyiséget. Ez történelmi lépés volt, hiszen az aranytartalék az 1990-es években csökkent ilyen alacsony szintre, majd negyed évszázadon át nem is növelték.

A megvásárlás óta az aranytartalék értéke euróban és dollárban számolva is emelkedett. 2018 végén a 31,5 tonna arany 1,3 milliárd dollárt és 1,1 milliárd eurót ért, 2019 végén már 1,5 milliárd dollár és 1,4 milliárd euró volt az értéke, az idén májusban pedig már 1,7 milliárd dollárra és 1,6 milliárd euróra ment fel az ára.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!