Az MNB pénteki tájékoztatása szerint egy magánszemély gyors ütemben, nagy volumenben értékesítette egy kibocsátó részvényeit, amivel félrevezető kép alakulhatott ki a befektetőkben az értékpapír valós forgalmáról, keresletéről. A közlemény nem részletezi, hogy mely részvényről volt szó, de a jegybanki határozatból kiderül, hogy a magányszemély az Opus Global Nyrt. papírjait „öntötte a piacra”.

A beszerzett bizonyítékok alapján az MNB megállapította, hogy a magánszemély a vizsgált napon – állítása szerint meghatározott összeg felszabadítása és egyéb befektetés céljából – alig egy óra alatt nagy volumenben adott el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a prémium kategóriába tartozó részvényből. A magánszemély megbízásai az érintett kereskedési napon a papír teljes kereskedett mennyiségének csaknem 40 százalékát tették ki. Mindez jelentősen csökkentette az adott részvény árfolyamát.

A jegybank szerint

ez a tevékenység alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a befektetők számára az adott részvény keresleti-kínálati viszonyairól, árfolyamáról. Így sértette a kereskedés tisztaságát és a tőkepiac integritását.

A jogsértő magatartás elkerülhető lett volna, ha a magánszemély az eladásait nem egy napra, azon belül is nem egy rövid időintervallumra koncentrálja, hanem dinamikusan hozzáigazítja azt az ajánlati könyvben látott keresleti mennyiségekhez és árfolyamokhoz – hangoztatta az MNB.

A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy az adott értékpapírhoz határidős termék kapcsolódik a BÉT-en. Emellett a részvény prémium tőzsdei kategóriába tartozik, valamint a BUX és BUMIX indexkosarakban is szerepel. Az MNB tiltott piacbefolyásolás gyanújával jelen esetben is büntetőeljárást kezdeményez, mint minden ilyen ügyben – közölte a jegybank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!