Két javaslat volt: a tartás és a 25 bázispontos vágás, végül az utóbbi kapott szűk többséget - mondta Simor András leköszönő jegybankelnök az MNB monetáris tanácsa (MT) ülését követő tájékoztatón. A tanács szerint az infláció januárban a vártnál erőteljesebben lassult, a csökkenés az áruk és szolgáltatások széles köréhez köthető. Az előrejelzéseknél visszafogottabb ütemű év elejei áremelések, valamint a maginfláción kívüli tételeket érintő kormányzati intézkedések következtében a rövidtávú inflációs kilátások jelentős mértékben javultak. A középtávú inflációs folyamatok szempontjából azonban bizonytalanságot jelenthet, hogy a vállalati szektor a kormányzati intézkedések hatására emelkedő termelési költségeit milyen mértékben képes beépíteni az árazásába - mondta Simor. Emiatt az MT továbbra is kiemelt figyelemmel követi az inflációs alapfolyamatok alakulását.

A magyar gazdaság növekedése idén az exportpiacok élénkülésével újra elindulhat, azonban mind a külső, és különösen a belső keresleti tényezők csupán mérsékelt bővülést vetítenek előre. A globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt egy hónapban erős maradt, azonban továbbra is kockázatot jelent a kedvező pénzpiaci hangulat és a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásainak kettőssége - mondta az elnök.

Álszent az, aki egyik nap azt mondja, hogy csökkentsük az adósságot, másnap pedig azt, hogy fogyasszatok többet, mert akkor gyorsul a növekedés. Az MNB számításai szerint a magyar gazdaság növekedési képessége jelenleg nulla és fél százalék között van. Az utóbbi fél évben a helyzet nem változott, azaz az alacsony hitelezés oka a szűk hitelkínálat. Az érdemi élénküléshez nem kamatcsökkentés, hanem más típusú intézkedések szükségesek - fogalmazott az elnök egy kérdésre.

Az MNB úgy látja, hogy a tartalékok teljes befagyasztása révén a 3 százalékos GDP-arányos áht-deficit elérhető - azaz a büdzsében semmilyen tartalék sincs a váratlan helyzetek kezelésére..Ebből következik, hogy a kormánynak lépnie kell ahhoz, hogy kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása alól. Ráadásul minél később lép, annál nagyobbat kell változtatnia - mondta Simor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!