A Mol gyors kivásárlására készül a horvát kormány

Április második felében elkészülhet a horvát kormány ajánlata az INA olajipari vállalatban birtokolt Mol részvények visszavásárlására - mondta Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter a Népszavának.
Domokos László, 2020. január 10. péntek, 09:16
Fotó: Napi.hu

A horvát kormány tavaly októberben kötött szerződést a New York-i Lazard befektetési bankkal a tranzakció előkészítésére. A tanácsadónak felfogadott pénzintézet hat hónapot kapott az ajánlat elkészítésére, ami április második felében lejár - számolt be a tárcavezető a napilapnak.

A Mol-csoport jelenleg az INA részvények több mint 49 százalékával rendelkezik, amelyeket 2003 óta több részletben vásárolt meg mintegy 1,8 milliárd dollárért. 2009-ben az akkori horvát kormánnyal megegyezve a Mol az irányítást is átvette az INA fölött. Zágráb évekkel ezelőtt bejelentette, hogy a Molt ki szeretné vásárolni.

A horvát igazságszolgáltatás szerint a magyar vállalat nem tisztességesen jutott a részesedéséhez, mert Hernádi Zsolt, a Mol első embere több millió euró kenőpénzt fizetett érte Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek. A zágrábi bíróság a múlt decemberben mindkettőjüket bűnösnek találta és első fokon szabadságvesztésre ítélte.

A Mol emellett 2013-ban döntőbíráskodást kezdeményezett befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), az eljárásban csaknem egymilliárd dollárt (mintegy 280 milliárd forint) követelve. A meghallgatásokkal tarkított vitarendezési eljárás időközben lezajlott, és már csak a döntésre kell várni, ami Tomislav Coric miniszter várakozása szerint még az idén megszületik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.01.10 13:23

@vlaki: Így van. Szemét módon viselkedtek a csetnikek. A MOL pénze az kellett nekik, de amikor a MOL modernizálni akarta az INA-t és ki akarta qurni a sok semmittevő ejtőernyős komcsit, akkor mindjárt megindult a hőbörgés. Fájdalmas kaland volt, de remélem a MOL jól jön ki belőle. Ha pedig az INA-nal marad a régi komcsi szemléletmód, akkor hamarosan csődben lesznek ismét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vlaki, 2020.01.10 11:00

Ha elég tökös lenne a magyar igazságszolgáltatás, és nem lett volna korábban a libsi agymosás, akkor már rég vád alá helyezték volna azokat a horvát személyeket, akiknek a hamis vádjaik és tanúskodásuk alapján ítéltek el egy magyar állampolgárt!
Jól látszik, hogy a horvát igazságszolgáltatás valójában ezeknek a személyeknek a s@ggében van, és nem az igazságot szolgálja, hanem egy nyomott áron próbálja vissza szerezni az INA-t, amit magyar pénzeken glancoltak ki, és magyarok munkájával hoztak helyre, és most olcsón szeretné visszakapni. Ezért van Hernádi elítélése, hogy nyomás és félelem alá helyezzék.
De jellemző a magyarokra a meghunyászkodás, mert a magyar hatóságok közömbösen szemlélik, ahogyan kiforgatják a MOLT egy kvázi korrupcióra hivatkozva, ami egyébként nem is volt az, hanem csak egy náluk szokásos üzlet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pistapapa2, 2020.01.10 09:48

Következik egy vád alku,a gazember MOL vezért felmentik,az INA megkapja a MOL alkut. Ez is a narancsos maffia módszere.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html