Mol-INA-ügy - üzent a horvát kormány a magyarnak (frissített)

A horvát kormány csütörtökön hivatalosan is egyértelmű válaszadásra szólította fel a Molt az INA-részesedésének sorsával kapcsolatban. Röviden válaszolt a Mol.
MTI-Eco, 2013. november 14. csütörtök, 16:22
Fotó: Napi.hu

A horvát kormány arra kéri a magyar olajtársaságot, hogy egyértelműen és "haladék nélkül" tisztázza, értékesíteni akarja-e a közel 50 százalékos részesedését a horvát INA olajvállalatban - tartalmazza a kormányközlemény. "Horvátország úgy hiszi, fontos, hogy a Mol világosan jelentse be, ha feltétel nélkül értékesíteni akarja az INA-ban levő részesedését. Nem vitatjuk, hogy a Mol joga eldönteni, mit akar csinálni az INA-részvényekkel, de álláspontjának tisztázása kulcsfontosságú a kormány további lépéseinek szempontjából" - fogalmaznak a kommünikében.

A Mol válasza
A Mol Nyrt. a Reuters hírügynökség megkeresésére csütörtök este adott válaszában megerősítette korábbi álláspontját, miszerint "a részvénycsomag eladása csak egyike a vizsgált lehetőségeknek".

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése, de a horvát kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.

Múlt pénteken a Mol Nyrt. igazgatósága az INA-ban lévő részesedés eladásának előkészítésére adott felhatalmazást az ügyvezető testületének. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök és Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter azóta egymásnak részben ellentmondó kijelentéseket tett, hogy Horvátország hogyan fog reagálni a Mol bejelentésére.

Horvátországban eddig nem volt hivatalos álláspont az ügyben, csak annyi volt biztos, hogy a zágrábi kormány véleménye szerint a horvát állam elővásárlási joggal rendelkezik az INA olajcég Mol által birtokolt részvényeire. A csütörtöki közlemény alapján a végleges horvát hivatalos álláspont csak a Mol következő lépése után fog megszületni. Erre utal, hogy a közleményben a Molt ésszerű időn belüli, de késedelem nélküli válaszadásra kérték Zágrábban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK