A Goldman Sachs elemzése szerint mennyiben az EU meggátolja a gázüzletág eladását, az jelentős veszteséggel járna a Mol Rt. számára - írja a Concorde Értékpapír hírlevele. A Goldman elemzői úgy vélik, a gázüzlet kútba esésével a 22 500 forintos fair érték mintegy 5 százalékkal csökkenne.

Bár az olajcég idei eredményét ez nem érinti számottevően, de amennyiben a gázüzletág nullszaldós üzemi eredményt hoz, a brókercég 2006-os részvényenkénti nyereségvárakozása 22 százalékkal, 1789, míg a 2007-es 1844 forintra csökkenne.

A Goldman Sachs mindemellett fenntartja a részvényekre vonatkozó "átlagos teljesítés" minősítését, de a PKN Orlen-t és az olasz ERG-t vonzóbbnak találja a szektorban.

Sokan ugyanakkor - köztük a Mol és a Concorde is - továbbra is úgy vélik: az EU-nak csak a szállítás részleg eladásával lehetnek problémái, így a piaci aggodalmak tárgyával, azaz a gáz nagykereskedelem eladásával nem lehetnek gondok.

Mosonyi György Mol-vezérigazgató Londonban kijelentette: alaptalannak tartja az EU kifogásait, hiszen a tranzakcióval éppen magyar olajtársaság monopolhelyzete szűnne meg - írta a hírlevél a portfolio.hu-t idézve.

Mosonyi szerint a Mol ügye nem hasonlítható a portugál esethez, ahol a gáztársaság megvásárlását megvétózta Brüsszel, mert az E.ON-nak nincs domináns piaci pozíciója Magyarországon. A vezérigazgató ugyanakkor elismerte, hogy a gázszállítással foglalkozó részleg eladásának engedélyeztetése még nehézségekbe ütközhet. Mosonyi úgy véli, a társaság orosz kitettsége miatti kockázat nem jelentős, mivel az üzlet az orosz fél számára is nagy pozitív hozadékkal jár, ráadásul a Mol finomítóit az adriai olajvezetéken keresztül is el lehet látni, ami szintén csökkenti a rizikót.

A Mol-papírok délután fél kettő tájban 2 százalék feletti veszteséggel 22 700 forinton forogtak a BÉT-en. Erős forgalom mellett az intézmények becslések szerint nettó 40 ezer darab feletti olajpapírt adtak el délig, ami historikus összehasonlításban igen magasnak számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!