A londoni elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa valószínűleg külön örül az alacsony inflációs adatnak, hiszen ez további kamatcsökkentéseket tesz lehetővé. A Morgan Stanley szerint az áprilisi kamatdöntő ülés előtt ismét felerősödhetnek a korábbinál nagyobb arányú, 50 bázispontos lazítással kapcsolatos várakozások. Ugyanakkor önmagában az inflációs adat nem indokolná a csökkentés felgyorsítását - teszik hozzá a szakemberek. Éppen ezért fontos lesz, hogy a következő hetekben hogyan alakul Magyarország kockázati megítélése a döntés előtt.

A heti elemzés foglalkozik Király Júlia MNB-alelnök lemondásával, az elemzők szerint a lépésnek nem lesz jelentős hatása a monetáris politikára, hiszen Király gyakorlatilag egyedül maradt a régi tagok közül, így rendre alul maradt a szavazásokon. A Pasquale Diana vezette régiós elemzők szerint az alelnök lemondása mellett negatív hír, hogy lemondó levelében bírálta a jegybank új működési rendjét. Szerintük Király Júlia elismert szaktekintély a pénzügyi stabilitás területén, így a véleménye mérvadó.

A Morgan Stanley elemzői beszámolnak arról is, hogy a héten az MNB végre leült a kereskedelmi bankokkal, akik egyelőre pozitívan fogadták a növekedési tervet. Azonban a szakemberek szerint a múlt csütörtökön bemutatott terv csak egy teszt, az ördög a részletekben bújik meg. Igaz ugyan, hogy a program a vártnál kevésbé lett unortodox, mivel viszonylag alacsony a keretösszege, azonban ha ez sikeres lesz, akkor a jegybank kiterjesztheti nagyobb összeggel. Az összefoglaló szerint nehéz dolga lesz az MNB-nek, hiszen a kereskedelmi bankok jelenleg 4-5 százalékos kamatmarzzsal is vonakodnak hitelezni a kis- és középvállalati szektort, ezt akarja most a jegybank mesterségesen 2 százalékra leszorítani. A kormány ugyan tud segíteni hitelgaranciával, azonban a mozgástere meglehetősen szűk ezen a téren, hiszen mindenképp ki akar kerülni az uniós túlzott deficiteljárás alól. Ahhoz, hogy a terv a jelenlegi formájában sikeres legyen, az MNB-nek nagyobb kamatmarzsot kellene meghatároznia a kereskedelmi bankok számára - áll az elemzésbe. A Morgan Stanley a fentiek mellett továbbra is arra számít, hogy a kormány további mentőcsomagokat dolgoz majd ki a devizahiteles háztartások részére, a cég elemzői szerint ha júniusban vagy júliusban kikerül Magyarország a túlzott deficiteljárás alól, akkor utána erre lesz is lehetőség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!