A közös európai devizáért 285,25 forintot kértek péntek délben a nemzetközi piacon; a dollár ekkor 232,50 forinton, a svájci frank 210,90 forinton cserélt gazdát. A régióban minden deviza gyengül, a lengyel zloty 4,1270-ig 0,2, a korona 25,825-ig 0,1 százalékkal az euróval szemben. A romániai zavargások gyengítik a lejt, közös devizával szemben számolt keresztje 1 százalékkal 4,2750-re ugrott. A román helyzetről bővebben itt olvashat.

A Fed után az amerikai pénzügyminiszter is a korábbiaknál óvatosabban nyilatkozott a növekedési kilátásokról, ráadásul a pénzügyi felügyelet korábbinál szigorúbb szabályozása miatt is aggódhatnak a piacok. A szenátus és a képviselőház javaslatait már egyeztették, ám azok elfogásáig még egy hetet kell várni. Az elmúlt napok visszafogott kormányzati és jegybanki kommentárjai ellenére a dollár tovább erősödött az euróval szemben, péntek délig több mint fél százalékkal 1,2265-ig.

Nemcsak a zöldhasú, de a svájci frank is erősödik az euróval szemben. Az alpesi deviza éves csúcsra került a közös devizával szemben, 1,3506-nál, s innen alig távolodott el délig. A nagyarányú elmozdulásban az alacsony fogalom is nagy szerepet játszik; a Takarékbank szakembere szerint jelen körülmények között könnyebb nagyobb volatilitást kelteni a piacon, főleg, ha ez trend irányában történik, ahogy a frank esetében is - ráadásul egyelőre nem úgy tűnik, hogy a frank rallyja kifulladt volna, s mivel a svájci jegybank korábbi közleménye szerint a további nyíltpiaci beavatkozásoktól tartózkodik, a devizahitelesek terhei rövid távon tovább nőhetnek.

A forint esetében Sörös Csaba további gyengülésre számít azt követően, hogy tegnap elesett a 282-es sávtető; a Takarékbank elemzője szerint 287 lehet az új sáv teteje az euró/forint keresztárfolyama számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!