Most kiderül, mekkora veszély fenyeget, ha komolyan tőzsdézel

Örökös vita folyik arról a fundamentális és a technikai elemzés hívei között, vajon melyik befektetési technika vezet a jobb eredményre a tőzsdén. Az eredmények nehezen mérhetőek, egy tanulmány viszont úgy találta, akik technikai alapon fektetnek be, alacsonyabb hozamot tudnak elérni, viszont jóval többet fizetnek a brókercégüknek.
Napi.hu, 2015. november 21. szombat, 14:19
Fotó: Reuters

A jelek szerint a fundamentális alapon befektető tőzsdézőknek áll a zászló a régi vitában, vajon melyik befektetési technika vezet jobb eredményre, a fundamentális, vagy a technikai alapokon nyugvó. A Forbes magazin cikke szerint annak ellenére, hogy a kérdés évtizedek óta foglalkoztatja a befektetői közösséget, viszonylag kevés megbízható tanulmány készült eddig a témában.

A cikk szerint - amelyet egy CFA oklevéllel rendelkező, tehát óhatatlanul is inkább a fundamentális elemzők táborába tartozó szakértő szerzett - a technikai elemzés népszerűsége viszonylag egyszerűen megmagyarázható az egyéni befektetők körében. Egy árfolyamgrafikonon felfedezni az emelkedő trendet vagy a lefelé tartó trendet viszonylag egyszerű, s ez alapján eladni vagy venni valamit nem nagy művészet. Számos lelkes befektető azonban eközben tovább megy, kialakuló alakzatok, fej-vállak, háromszögek, különböző indikátorok által adott jelzéseket követve próbálnak meg nyereségesen befektetni. S hogy ez mennyire eredményes? Nehéz megmondani.

A nagy számok törvénye visszaharaphat

A Forbes szerint a való életre vonatkozó kevés tanulmányok egyike a témában még az 1980-as években született. Ebben a szerzők, Wilbur G. Lewellen, Ronald C. Lease és Gary G. Schlarbaum egyéni befektetők 1964 és 1970 közötti elért hozamait vizsgálták, s a cikk szerint az eredmények arra engedtek következtetni, hogy a technikai elemzés alkalmazása jelentősen csökkentheti egy átlagos portfólió teljesítményét.

Az 1990-es évek elején egy másik tanulmány több ezer egyéni befektető saját számlára történő kereskedésének eredményeit vizsgálta, s arra jutott, hogy a több tranzakciót végrehajtó befektetők eredményei sokkal rosszabbak azokénál, mint akik kevesebbet üzletelnek. Ezek a tanulmányok viszont nem vizsgálták, hogy a befektetők közül hányan hoznak befektetési döntéseket technikai, illetve fundamentális alapon - írja a Forbes cikke.

Ennél relevánsabb és frissebb adatokkal szolgál viszont egy holland szerzőpáros, Arvid Hoffman és Ehrsh Shefrin (előbbi maastrichti egyetem, utóbbi a Santa Clara University munkatársa) vizsgálata a holland befektetők eredményességéről. Ők 2000 és 2006 között vizsgálták a technikai elemzést végző egyéni befektetők teljesítményét.

A vizsgálathoz brókercégek ügyfelei körében végzett felmérést vették alapul, ahol az ügyfelek arra a kérdésre is válaszolhattak, hogy alkalmaznak-e technikai elemzést döntéseik meghozatala során. Az ügyfelek 32 százaléka válaszolta azt, hogy kizárólag technikai alapon dönt, vagy legalábbis használja a technikai elemzés eszközeit a fundamentális elemzés eszközei mellett.

Jobban megtérül, ha a gazdasági alapokat figyeljük

Az eredmények azt mutatták, hogy a technikai elemzést használó befektetők sokkal hajlamosabbak voltak rövidebb távú piaci trendekre játszani, sokkal koncentráltabb portfóliót tartottak, s sokkal gyakrabban adtak és vettek, cserélgették portfólióik elemeit, mint a többi befektető. S ami a legfontosabb, hozamaik is alacsonyabbak voltak.

A tanulmány szerint a technikai elemzést alkalmazó befektetők átlagos havi hozama mintegy fél százalékkal maradt el az átlagtól és 0,2 százalékkal magasabbak voltak az átlagos tranzakciós költségeik. Ha mindezeket összesítjük kiderül, hogy éves szinten 8,4 százalékkal alacsonyabb hozamot értek el, mint a többi befektető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hegedusgabor01, 2015.11.22 21:27

A befektetőknek ma már minden rendelkezésre áll a döntéshez.Fundamentális és technikai elemzés egyaránt és ha kell akár még bizony BRÓKER is! -több szem többet lát alapon,ráadásul lehet még több és esetleg jobb,alaposabb információkkal rendelkezik.
Szerintem az a szánalmas aki másokat szól le csupán azért,mert..........fogalmam sincs miért,de "megalodon" biztosan vérbeli profiként kezdte "pályafutását". Jó neki.... -legalább is meghagyjuk ~fejedelmi többesszám!~ ebben a tudatban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2015.11.21 16:26

Hát ez így egy félig marhaság.
Ha bróker van a dologban akkor ha veszel valamit az legalább lehet hogy bejön, ha viszont adol veszel akkor biza a baromi nagy jutalékait szépen zsebrevágja a sok tranzakció után..nos ez az ami majd hiányzik a nyereségedből

Ellenben ha megad kereskedsz pl a határidős piacokon technikai alapon ott olyan kevés a jutalék hogy nyugodtan shortolhatsz longolhatsz kedvedre

Szóval ha brókrt látsz menekülj ha még mindig OTP részvényezel a béten akkor meg szánalmas amatör vagy aki csak arra jó hogy a méregdrága kötési dijakkal megkopasszanak a brókercégek vagy a bankok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.21 14:58

..ha brókerre nem hallgatsz ,akkor kereshetsz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html